Hirdetés

Dan Tanasă diszkriminálva érzi magát, mert Csomafalván csak magyarul jelenik meg a helyi újság

Jogerősen pert nyert a Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület a gyergyócsomafalvi önkormányzat ellen. Az ok egészen banális: a civil aktivista azt kifogásolja, hogy a helyi újságot csak magyar nyelven adják ki, ezzel pedig diszkriminálják a csak románul értő állampolgárokat, köztük őt is.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Dan Tanasă diszkriminálva érzi magát, mert Csomafalván csak magyarul jelenik meg a helyi újság
Archív Fotó: Forrás: ciumani.ro

A jogerős ítéletet a napokban tették közzé, a per azonban még 2019-ben kezdődött. Amikor is Dan Tanasă panasz tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a magyar nyelvű napilap miatt, ugyanis szerinte ezzel csorbulnak a magyarul nem értő román állampolgárok jogai.

Márton László Szilárd polgármester érdeklődésünkre közölte,

a településen rendkívül kevés csak románul értő személy lakik, tíz alatt van a számuk, őket pedig meg is kérdezték erről. Válaszukban elmondták, nem érzik diszkriminálva magukat a csak magyarul megjelenő helyi újság miatt. 

A polgármester kifejtette, a Gyergyócsomafalván kívül lakó személyektől sem kaptak olyan jelzést, hogy szívesen olvasnák román nyelven a helyi hírlapot. 

Kivétel ez alól Dan Tanasă, aki emiatt diszkriminálva érzi magát

 – fogalmazott. Az elöljáró közölte, egyelőre még nem kapták kézhez a jogerős ítélet indoklását, azt követően döntenek, hogy mi legyen a lap sorsa. Egyébként a csak magyar nyelvű kiadvány miatt kétezer lejes büntetést kaptak.

A Csomafalvi Hírlap nyomtatott kiadásban évente alig néhány alkalommal jelenik meg, többek között helyi aktualitások, beszámolók szerepelnek benne. A község honlapján pedig románul is megtalálható minden közérdekű információ.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!