Hirdetés

Csökkent a medvék jelenlétét bejelentő hívások száma a megyében tavalyhoz képest

Tavalyhoz képest csökkent azon beavatkozások száma Hargita megyében, amelyek a medvék lakott területekről való elűzésére irányulnak. Az év eleje óta harminckilenc esetben kérte a lakosság a csendőrök ilyen irányú segítségét.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Csökkent a medvék jelenlétét bejelentő hívások száma a megyében tavalyhoz képest
Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy év eleje óta harminckilenc, a medvék lakott területen való jelenlétét bejelentő hívás érkezett az 112-es segélyhívó számra,

huszonnéggyel kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Április 27-e és május 4-e között hat bejelentés érkezett Székelyvarság, Homoródszentmárton, Csíkszentdomokos, Gyergyóvasláb községből, a Gyergyóalfalu községhez tartozó Borzontról, illetve Székelyudvarhelyről.

A csendőrök minden esetben kiszálltak a jelzett helyszínre, de csak négy esetben kellett közbelépniük, két esetben a vadak időközben távoztak. A szóvivő szerint mind a négy esetben anyamedvét és bocsait kellett eltávolítaniuk a lakott területről.

A legutóbbi bevetésre a csütörtökre virradó éjszaka került sor Gyergyóvaslábon. Egy férfi jelentette, hogy egy anyamedve és bocsa a településen tartózkodik, utóbbi felmászott egy fára. Mivel a hatóságoknak nem sikerült elűzniük az állatokat, elkábították, majd elszállították őket egy másik területre.

A csendőrségi szóvivő szerint a jelzett esetek mindegyikében közel van az erdő a lakott területhez. A csendőrség arra kéri a lakosságot, hogy ha medvét látnak, hívják a 112-es segélyhívó számot, ne próbáljanak beavatkozni, ne etessék és ne közelítsék meg a vadállatokat, hogy filmezzék vagy fényképezzék őket.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!