Hirdetés

Csődöt jelentett a romániai ifjúsági válogatott

Közös felkészülés nélkül, reptéri ismerkedés után utazott a romániai U20-as jégkorong-válogatott Kaunasba, a Divízió II/A csoportos jégkorong-világbajnokságra. Csúnya vége lett. A magyar válogatott megőrizte Divízió I/A csoportos tagságát.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 4 perc
Csődöt jelentett a romániai ifjúsági válogatott
Nem sikerült meglepetést okozni. Kiestek Fotó: iihf.com

A magyar és a romániai U20-as jégkorong-válogatott az elmúlt napokban világbajnokságon szerepelt különböző értékcsoportokban és különböző elvárásokkal.
A Vas Márton által dirigált magyar csapat Norvégiában a Divízió I/A csoportban lépett jégre két székelyföldi játékossal – a csíkszeredai Ambrus Csongorral és a gyergyószentmiklósi Horváth Bencével – a keretében. A magyarok három szoros vereséggel indítottak, ahol előbb hosszabbításban kaptak ki Dániától, majd kétgólos előnyről buktak Kazahsztán ellen, és végül a hajrában bekapott góllal kaptak ki a tornagyőztes házigazdától. Ezt követően szétlövésekkel verték Franciaországot és két góllal Szlovéniát, bent maradva a csoportban, ahonnan végül a szlovénok estek ki. A torna ponttáblázatában két magyar játékos végzett az élen: Hadobás Zétény 11 pontot (1+10) szerzett, míg Horváth Bence 7 egységgel (4+3) zárt.
A romániai válogatott felkészülés és összetartás nélkül utazott el Kaunasba, azzal a céllal, hogy bent maradjon a Divízió II/A csoportban. A szakszövetség szűkmarkúsága és a közös felkészülés elmulasztása oda vezetett, hogy a kritikus meccseket nem sikerült behúzni. A többségében székelyföldi játékosok alkotta válogatott pont nélkül esett ki és búcsúzott ettől a csoporttól is, olyan válogatottakkal szemben, akiket korábban simán legyőzött. Sima vereséget szenvedtek Spanyolországtól, Nagy-Britanniától és Litvániától, míg Hollandiával és Horvátországgal szemben szoros meccseken veszítettek. Utóbbiak ellen négygólos hátrányból álltak fel döntetlenre, de a győztes gólt a horvátok szerezték, amellyel feljutottak a Divízió I/B csoportba.
A romániai csapat egy értékcsoporttal alább került, hűen bizonyítva a sportág utánpótlás-állapotát, és olyan válogatottakkal küzdenek majd meg jövőben, mint Izland, Tajván, Kína, Mexikó, vagy épp Szerbia.
Az utánpótlás-válogatottak közül a romániai U18-as válogatott – amely szintén a székelyföldi hokisokra épül majd fel – 2023. április 9–15. között Szerbiában játszik a Divízió II/A csoportban, ahol Spanyolország, Nagy-Britannia, Litvánia, Horvátország és a házigazda Szerbia ellen kellene helytállni.

Eredmények
Divízió I/A, Asker: Magyarország – Dánia 2–3 (hosszabbítás után), Kazahsztán – Magyarország 3–2, Norvégia – Magyarország 3–2, Franciaország – Magyarország 4–5 (szétlövések után), Magyarország – Szlovénia 7–5. A torna végeredménye: 1. Norvégia 15 pont – feljutott, 2. Kazahsztán 9 p., 3. Franciaország 7 p., 4. Magyarország 6 p., 5. Dánia 5 p., 6. Szlovénia 3 p. – kiesett.
Divízió II/A, Kaunas: Spanyolország – Románia 6–2, Románia – Hollandia 4–5, Nagy-Britannia – Románia 9–0, Románia – Litvánia 1–4, Horvátország – Románia 5–4. A torna végeredménye: 1. Horvátország 12 pont – feljutott, 2. Nagy-Britannia 12 p., 3. Litvánia 10 p., 4. Spanyolország 6 p., 5. Hollandia 5 p., 6. Románia 0 p. – kiesett.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!