Hirdetés

Csíkszereda közigazgatása a telekkönyvezés szempontjából mérföldkőhöz ért

Több mint kilencszáz telekkönyvet frissített és adott ki az elmúlt egy év során Csíkszereda Önkormányzata. A város közigazgatási történetében ezzel mérföldkőhöz érkeztek, illetve ezzel a lépéssel elkezdtek felzárkózni a szomszédos településekhez az országos földmérési program nyújtotta lehetőségek mentén. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Csíkszereda közigazgatása a telekkönyvezés szempontjából mérföldkőhöz ért
Korodi Attila beszámolt a város északi részén található külterületek telekkönyvezéséről. Sikeres projekt, amit folytatnak a jövőben Fotó: László F. Csaba

Csíkszereda közigazgatása a telekkönyvezés szempontjából mérföldkőhöz ért. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere kifejtette: a rendszerváltás óta először a város két külterületén, amely a város mezőgazdasági külterületeinek a kilenc és fél százalékát teszi ki, végleges telekkönyvi dokumentációt tudnak átadni a tulajdonosoknak. A projekt indításáról 2020-ban egyeztettek a főjegyző hivatallal és a mezőgazdasági irodával, majd hoztak erre vonatkozó döntést. Ez akkor a város történetében kuriózumnak is számított, hiszen a környező falvak ekkor már javában elkezdték a földméréseket az országos földmérési program részeként. 

– Meglepődve tapasztaltam, hogy a megyeszékhelyek általában elkerülték és nem éltek az országos alap nyújtotta lehetőséggel. Csíkszeredának akkor van jövője, ha minden területtulajdonos tisztában van azzal, hol rendelkezik területtel, ennek első lépése a törvényes telekkönyv, amely munkát most elvégeztük – mondta Korodi. Hozzátette: több mint kilencszáz telekkönyv frissítése és új telekkönyv kézbesítése van folyamatban. A tavaly nyáron vállalt telekkönyvezést sikeresen teljesítették a város északi részén.

László F. Csaba

– Köszönjük a partnerséget a tulajdonosokkal a földmérések ideje alatt. A munkát folytatjuk, további két telekkönyvezést helyeztünk kilátásba, amelyről majd, ha időszerű, részletesen beszámolunk. Mindenképpen szeretnénk az állam biztosította lehetőségeket megragadni a várost érintő telekkönyvezések elvégzésére – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Wohlfart Rudolf, a város főjegyzője kifejtette:

a külterületek telekkönyvezése kilenc és fél százalékát teszi ki, közel hatszáz új telekkönyvet nyitottak meg, és több mint háromszázat frissítettek. 

– A területeknél topokorrekciókat végeztünk. Ez nem jelentett sem tulajdonjog-átruházást, sem pedig helyszínváltozást. A földterületek a végén bekerültek az egységes kataszteri rendszerbe, amelyet átadtak a városi önkormányzatnak, illetve a tulajdonosokat felvettük a nyilvántartásba. A telektulajdonosok között voltak elhunyt személyek is, de sikerült a hagyatéki eljárást is gyorsítani, ami kedvez az elhunyt tulajdonosok örököseinek az ügyintézésben. Sőt az elvégzett munka révén a mezőgazdasági, valamint adónyilvántartást is sikerült ezáltal aktualizálni – mondta a főjegyző.

László F. Csaba

Kiemelte:

bárki, aki a város északi részén található földterülettel rendelkezik, az a kataszteri nyilvántartástól ki tudja kérni a dokumentumokat. A városban élő telektulajdonosokat levélben is értesítik, azt kézbesítve, hogy szükség esetén tudják elindítani a hagyatéki eljárásokat. 

A végén Györffy Csaba és Pál Mária átvehették a telekkönyveket, amelyeket a jelenlegi városvezetésnek volt alkalma átadni első alkalommal a rendszerváltást követően. Ezzel a lépéssel Csíkszereda is felzárkózott a szomszédos településekhez.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!