Hirdetés

Csak az inflációt követik az adók

A törvény által előírt inflációarányos növelésen túl nem emelik a jövő évre vonatkozó helyi adókat Csíkszeredában. Erről döntött keddi rendkívüli tanácsülésén a helyi önkormányzat képviselő-testülete. A törvény által előírt inflációarányos emelés értéke 5,1 százalék. 

Bíró István
Becsült olvasási idő: 1 perc
Csak az inflációt követik az adók
Illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Az inflációhoz igazította a helyi adók mértékét a csíkszeredai önkormányzat a keddi rendkívüli tanácsülésen. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Rodica Țiriac, a polgármesteri hivatal adó- és illetékosztályának vezetője a tanácsülésen részletezték: több mint öt hónapig egymásnak ellentmondó adózási törvény alkalmazása volt napirenden. A helyi önkormányzat kivárt mindaddig, amíg az épületek megadózását szabályozó kormányrendeletet hatályon kívül helyezték. Ez a múlt héten történt meg. 
Ennek értelmében az adófizetés módszertana nem változik. A nem lakásként használt épületek adózása a jogi és a magánszemélyek esetében is a kötelező ötéves felértékelések alapján történik. Az adó mértékét meghatározó értékek a tavalyihoz képest nem változtak, de az infláció 5,1 százalékos értékével növekednek. A tanácsülésen arról is döntöttek, hogy a 12 tonnás vagy annál nagyobb súlyú teherautók adózását az euró árfolyamához igazítják, illetve a város sportlétesítményeinek ügykezelője, a Csíki Sport és Rekreatív Kft. is megemelheti a belépődíjakat.

Kövessen a Facebookon!