Hirdetés

Civilizációs betegségünk, a lúdtalp

Egyre több gyermek és felnőtt szenved a mozgásszegény életmód miatti elváltozásoktól. közöttük vezető helyen van a lúdtalp, melynek kialakulása több tényezőtől és körülménytől függ. Mire kell odafigyelni, és hány éves kortól, azért, hogy a kialakulását megelőzzük, vagy a meglévő problémát hatékonyan tudjuk kezelni? A lúdtalppal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat jártuk körbe Molnár Emese gyógytornásszal.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Civilizációs betegségünk, a lúdtalp
Fotó: freepik.com

A talp boltozatának fejlődése már csecsemőkorban elkezdődik, és a pubertáskorig tart. ez egy folyamat, amely több szakaszra osztódik, de mindenképpen fontos figyelemmel követni szülőként, hogy ha elváltozást észlelünk, időben tudjunk szakemberhez fordulni – tudtuk meg Molnár Emese gyógytornásztól, aki a Gyergyói-medence több településén segít a hozzá forduló gyermekek és felnőttek mozgásszervi panaszainak kezelésében.

A folyamat csecsemőkorban kezdődik
Az említett időszakban több hatás éri a gyermek lábát, legelső ilyen a felállás és a járás. kiemelten fontos, hogy ezeket a mozgásformákat magától kezdje el a kicsi, a szülő ne siettesse azokat, mert ezzel túlterheli, és rossz irányba alakíthatja a talp boltozatának fejlődését. Egy következő ráhatás a kisiskoláskor kezdete, amelyben nemcsak a nehéz iskolatáska okoz gondot, hanem az is, hogy a gyermekek túl sok időt töltenek egy helyben ülve, így sok mozgásforma, ami addig jelen volt a mindennapjaikban, eltűnik. A harmadik hatás a pubertáskori hormonális változások időszaka, amikor hirtelen gyarapodhat a testsúly, túlterhelve a talpakat.
Ezeken a ráhatásokon túl a lúdtalp kialakulásának kedveznek azok a civilizációs életkörülmények, amelyek a legtöbbünk mindennapjait meghatározzák. Sima, kemény, rugalmatlan felületeken járunk, az udvarok is sok helyen járdával, kővel borítottak, ami hatalmas hátrány ortopédiai szempontból, mert a talp funkciója nem tud beteljesülni, a lábizmoknak nem kell dolgozniuk, erőt kifejteniük, emiatt megsüllyed a talpboltozat, és lábstatikai problémák alakulnak ki.
– Mindemellett fontos lenne odafigyelni arra is, milyen lábbelit hordunk. hiába divatos egy cipő, ha kemény, rugalmatlan a talpa, illetve nem tartja megfelelően a bokát, nem egészséges – mutat rá a szakember a veszélyekre. Kiemelte, hogy a külső ráható tényezők mellett ott vannak az örökletesek is. hogyha a gyermeknek laza izomrendszere van, az minden testrészre kihatással van, a boka és a térdek befelé billennek, ez a csípőízületet és a gerincoszlopot is érinti.
Jó hír, hogy ezek az elváltozások kiskorban korrigálhatók, de hogyha elhanyagoljuk, időskorra olyan mértékű kopások alakulhatnak ki a térd- és csípőízületben, hogy akár protézisre is szükség lehet.

Keressünk szakembert, aki segít!
Arra a kérdésre, hogy milyen tüneteknél, elváltozásoknál kell szakemberhez fordulni, illetve hogyan ismerheti fel ezeket a szülő, Molnár Emese határozott útmutatást ad. instabil járás, billegő vagy befele álló boka láttán fontos ortopéd orvos vagy gyógytornász, akár mindkét szakember segítségét kérni.
Ez az első lépés, amit követnie kell a többinek. serdülőkorig, a csont érésének lezárulásáig figyelni kell a járást, a talpak boltozatának állapotát, sőt felnőttkorban is érdemes odafigyelni, mert megterhelődhet a bokaízület inaktív életmód vagy súlygyarapodás következtében akkor is, ha korábban nem volt ilyen jellegű panaszunk. 

Mezítláb a fűben és sok-sok gyógytorna
A lúdtalp és a hozzá köthető elváltozások gyógy­tornával jelentős mértékben javíthatók, de vannak esetek, amikor kiegészítő kezelésre is szükség van. talpbetétre, ortopéd cipőre, mert annyira gyenge a szalagrendszer, hogy a fokozatos kopás ellensúlyozására speciális lábbelire van szükség. Ezt szakember döntheti el minden esetben.
– Azokban az esetekben, amikor összeadódik az örökletes tényező, a túlsúly és az inaktív életmód, valószínűleg önmagában a gyógytorna nem elég, kiegészítő kezelésre is szükség lesz. A nagyon súlyos esetekben műtétre is sor kerülhet, egyre gyakrabban találkozom ilyennel is. Ebben az esetben a szakember megfelelő eszköz segítségével kitámasztja a csontokat, így a saját helyükön tudnak fejlődni, alakulni. Ez nem drasztikus beavatkozást jelent, pár napon belül lábra tud állni a gyermek, járhat iskolába, és sportolhat is, majd amikor a csontosodás folyamata befejeződött, eltávolítják az eszközt – magyarázza Molnár Emese.
A gyógytornász a rendszeres otthoni gyakorlás fontosságát is hangsúlyozza. az lenne a leghasznosabb, ha minél változatosabb felszínen járnánk, például nyáron mezítláb az udvaron. Emellett mindenféle játékos, a talpat igénybe vevő gyakorlatot lehet végezni – ceruzák összeszedése, papír tépése lábbal – ezáltal dolgoztatva a talpunkat.
 

Kövessen a Facebookon!