Hirdetés

Ciovică újra a Hegy Királya

Pályarekorddal nyerte meg immár harmadszor is a Hargita Hill Climb Challenge-et Octavian Ciovică: az országos hegyibajnokság hétvégi, hargitafürdői futamán a brassói pilóta bizonyult a leggyorsabbnak. A Hargita megyei sportolók is jól szerepeltek, többen is dobogós helyen zártak.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 5 perc
Ciovică újra a Hegy Királya
Közel 125 km/órás átlagsebességgel száguldott fel a Hargitára a győztes. Triplázott Fotó: Rallyphotohunters / Balázs Attila

Nem sikerült idén sem legyőznie senkinek Ciovicăt a Hargita Cha­llenge-en: a brassói pilóta a viadal harmadik kiírását is megnyerte. A hétvégi hegyifutam izgalmasra sikerült, volt, akinek sikerült feljutnia a hegyre, de akadt olyan pilóta is, akinek fa állta az útját. Az eső és a medvék sem jelentettek akadályt a nézőknek, pilótáknak.
A címvédő és kétszeres Hegy Királya már a szombati nap jelezte, harmadszor is meg akarja nyerni a versenyt, ám kihívói elég gyorsak voltak, mi több, a verseny első napján nem Ciovică volt a leggyorsabb. Az első edzést egy versenybaleset miatt megszakították, ugyanis Cristian Buzilă (Renault Twingo) egy megcsúszást követően egy fának ütközött, az anyagiakon kívül azonban kár nem keletkezett. A tervezett öt edzésből viszont csak négy lett, ugyanis egy felhőszakadás – ami kevés jéggel is járt – miatt egyet törölni kellett. A megyebeliek közül ketten is inkább a szervizelésre összpontosítottak, Jakab Attila autójának váltója, míg Szabó Botond versenygépének féltengelye hibásodott meg, ám az éjszakai szerelést követően tegnap reggelre menetkész volt mindkét versenyautó.

Rallyphotohunters / Balázs Attila
Fazakas Erik Zsolt több kategóriában is a legjobbnak bizonyult

Rekord, még szárazon

Vasárnap reggel őszies idő fogadta a pilótákat a Hár­mas­ke­reszt és a Har­gi­ta­für­dő közötti 138A megyei úton, több versenyző is azt mondta, az abroncsválasztás döntő lehet, és reménykedtek, hogy az eső elkerüli a vidéket. A délelőtti edzések alatt a pálya felszáradt, így az első mért futamon várható volt, hogy mindenki megpróbálja a lehető legjobbat kihozni autójából, hiszen az időjárásjelzés esőt ígért. Összetettben Octavian Ciovică, Emil Ghinea, Alex­and­ru Pițigoi, Szabó Botond és az esőre váró Bogdan Duma harcolt, a címvédő pedig pályarekorddal, 1 perc 37,902 másodperccel, közel 125 km/órás átlagsebességgel teljesítette a pályát. Ciovică mögött Ghinea végzett, a mangaliai pilóta hátránya mindössze 8,2 századmásodperc volt a brassóival szemben.
A második futam előtt „leszakadt az ég”, emiatt halasztották ugyan a rajtot, de innentől a kérdés az volt, mennyire lesz vizes az aszfalt, és hogy Duma megszorongatja-e Mitsubishi Lancer EVO versenygépével a két formaautóst. Nos, a 17 éves pilóta 1,1 másodperccel volt gyorsabb Ciovicănél, és több mint hárommal Ghieneánál, közel öt és fél másodpercet vert Pițigoira, így a Porsche-vel versenyző bukaresti lemaradt a dobogóról. Octavian Ciovică harmadszor lett a Hegy Királya a Hargita Challenge-en, a második helyen Emil Ghinea, a harmadikon Bogdan Duma zárt.

Tamirjan Róbert
Az első napi technikai gondok ellenére Szabó Botond géposztályában első lett


A megyebeliek közül Fa­za­kas Erik Zsolt a 7. helyen zárt, ám a csíkszépvízi pilóta a legjobb fiatalként megnyerte a Flat Out Junior – Ritner Béla különdíjat, nyerte kategóriáját, géposztályát és csoportját is Szabó Botond összetettben a nyolcadik helyen végzett, a csíkszeredai pilóta géposztályában az első, csoportjában és kategóriájában a harmadik helyen zárt.
Jakab Attila tizenharmadik lett összetettben, ám a székelyudvarhelyi pilóta csoportjában és géposztályában a dobogó legalsó fokára állhatott fel.
Popovici Loránd egy kézi vezérlésre átalakított Dacia Logannal állt rajthoz a Hargita Challenge-en, a csíkszeredai pilóta minden futamon tisztesen helytállt.
A Hargita Challenge-et Csíkszereda Megyei Jogú Várossal partnerségben az AT Motorsport SE szervezte a hazai autósport szövetség égisze alatt, az esemény kiemelt médiapartnere a Hargita Népe napilap volt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!