Hirdetés

Búcsúünnep Gyergyószentmiklóson

Rendhagyó módon ünnepelte védőszentjét Gyergyószentmiklós: a város búcsús ünnepén elmaradt ugyan a hagyományos körmenet, helyette a közel hétszáz éves egyházközség műkincseiből összeállított kiállítást és kiadványt lehetett megtekinteni a Tarisznyás Márton Múzeumban. A délelőtt tíz órától kezdődő ünnepi szentmisén Tímár Asztrik ferences atya osztotta meg gondolatait az ünneplő gyergyószentmiklósiakkal. Elmondta: a legendás hírű Szent Miklós püspök 1700 év távlatából is tud mondani mindannyiunkat kötelező evangéliumi igazságot.

Boncina-Székely Szidónia
Búcsúünnep Gyergyószentmiklóson
Fotó: Boncina-Székely Szidónia 

Szent Miklós ugyanolyan ember volt, mint mi, de ott égett lelkében a felelősségtudat, hogy egy életünk van, és azt meg kell mentenünk az örök életre.

Életstílusa mindenkit kötelez: ott, ahol élek, dolgozom, küzdök, meg kell mutatnom, hogy küldetésem van, hiszen Isten képére és hasonlatosságára teremtett ember vagyok, Krisztus-követő. Így lassan meg tud változni a világ elkeserítő képe

– fogalmazta meg gondolatait a ferences atya.

A búcsús szentmise részét képező hagyományos ünnepi körmenet idén elmaradt a Márton Áron utcában zajló térrendezési munkálatok miatt. Ehelyett Dávid György főesperes történelmi sétára hívta a jelenlévőket a Tarisznyás Márton Múzeumba, ahol A Szent Miklós-templom kincsei címmel nyílt egyháztörténeti kiállítás. Az esemény a tervek szerint része egy tíz éven át tartó, az egyházközség hétszázadik évfordulójá alkalmából szervezett megemlékezéssorozatnak.

– Közel hétszáz évre tekint vissza az egyházközség története, és 270 éves az új templom, így született meg az az elhatározás, hogy tíz év múlva, a kerek évfordulón ne csak bejelentsük ezt, hanem készüljünk rá méltón, keressük meg és tárjuk a közösség elé az egyházközség kincseit, értékeit – fogalmazott a múzeumi kiállításmegnyitón Dávid György főesperes-plébános. Hozzátette: a tervet Bernád Rita levéltárosnak terjesztette elő, felkérve őt a kutatómunkára, így született meg egy kiadvány és a műkincsörökség bemutatása. A kiadványban beszél a templom, mesélnek a képek Gyergyószentmiklós emberének Isten iránti szeretetéről, áldozatvállalásáról, egyház és közösség melletti elköteleződéséről, járványokról, a különböző népek egymás mellett éléséről. Jó lenne, ha a ma embere tanulna a történelmi múltból, újra elköteleződne ezen értékek iránt – összegzett a gyergyószentmiklósi főesperes.

Boncina-Székely Szidónia 

A két nagyobb és egy kisebb helyiségben kiállított közel száz tárgyat huszonnégy illusztrált pannó kíséri; a műtárgyak értékesebb darabjai állományvédelmi beavatkozáson estek át: öt festményt, egy szobrot, öt templomi zászlót és több régi könyvet, levéltári dokumentumot sikerült restaurálni. Az első teremben a templom kronológiai bemutatása során a 2013-ban végzett régészeti feltárás emlékei is megtekinthetők, többek között egy 17. századi kamaszlány csontváza és pártagyöngyei, gótikus ablaktöredékek, feltárt sírok leletanyagai. Bemutatják az egyházközség levéltárát és könyvtárát, közöttük a plébánia legelső, 1673-tól vezetett domus historiáját, 18. századi bibliákat, tudományos műveket, 17–18. századi szentképeket. A kiállítás egyik legkiemelkedőbb darabja az a 18. századi Szent Miklós-szobor, amely az ünnepi búcsús körmenet jelképe – ismertette a kiállítást és összegezte a könyvben foglaltakat a szerző, dr. Bernád Rita, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár igazgatója.

Az ünnepségen Dávid György főesperes arra kérte a közösségeket, hogy ha bármilyen programjavaslattal kapcsolódni szeretnének a hétszázadik évforduló megünneplésére, jelezzék azt az egyházközség plébániáján.

A búcsús ünnepi szentmisén ugyanakkor Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára örömhírrel szolgált a gyergyóiaknak: Magyarország Kormánya továbbra is támogatja a Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskola felújítását 430 millió forinttal.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!