Hirdetés

Búcsú a Patkótól

Új helyszínre költözik a székelyudvarhelyi karácsonyi vásár, a változtatás nem mindenkinek tetszik. A szervezők szerint a rendezvény „kinőtte” a Márton Áron teret, ezért lesz ezúttal a városi parkban, ám a vásárosok emiatt a forgalom csökkenésétől tartanak. Ugyanakkor a párbeszédet is hiányolják.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 8 perc
Búcsú a Patkótól
Korábban a Patkóban volt a karácsonyi vásár. Helyszínváltás Fotó: Hodgyai István

December 16–23. között rendezi meg a művelődési ház és a polgármesteri hivatal a karácsonyi vásárt Székelyudvarhelyen, idén viszont a megszokottól eltérően nem a Márton Áron téren, hanem a városi parkban állítják fel a sátrakat, standokat és a színpadot.
A helyszínválasztás alaposan meglepte a kézműveseket, helyi termelőket, és a november végi hagyományos helyi termékek vásárán, a Portékán 10 perc alatt 31-en írták alá azt a beadványt, amiben arra kérik a városvezetést, hogy ne módosítsa a helyszínt. Álláspontjukat Szikszai Ernő, a helyi vásárok rendszeres résztvevője a múlt heti önkormányzati ülésen is ismertette. Lapunknak is elmondta, hogy határozottan szerencsétlen ötletnek tartják a vásár elköltöztetését, és azt külön nehezményezik, hogy a döntést nem előzte meg párbeszéd az érintettekkel. Szikszai a vásárosok képviselőjeként meghívást kapott a szervezőbizottság ülésére is, de részvétele nem hozott eredményt: a helyszín végleges.


Hirdetés

Szűkös a Patkó

Ezt megerősítette Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője is. Elmondása szerint a helyszínváltoztatás legfőbb oka az volt, hogy már a tavaly is szűkösen fértek el a Patkónak is nevezett téren az árusok, és idén is sokan jelentkeztek. A szervezőknek választaniuk kellett, hogy nagyobb helyet találnak a vásárnak, vagy kizárnak egyeseket, vagy pályázatot írnak ki az árusító helyekre.

– A helyi és környékbeli termelők, kézművesek, árusok érdekeit tartottuk szem előtt, amikor a városi park mellett döntöttünk, ahol mindenki kényelmesen elfér. Így nem kell senkit elutasítanunk. Azt sem kell elfeledni, hogy az élelmiszereket, italokat árusítósátrak nagyobb hely kell, mint a kézművesekenek, és van jelentkező bőven

– jegyezte meg a szóvivő.
Székelyudvarhelyen a vásáron árusítani kívánóknak napi fix díjat kell fizetniük, aminek összegét tanácshatározat írja elő. A „vendéglősöknek”, azaz ételt, italt eladóknak többe kerül a részvétel, a kézműveseknek kedvezőbb, naponta és négyzetméterenként 10 lej az ár – tudtuk meg Zörgő Noémitől.

A park nem demokratikus

Szikszai Ernő viszont azt mondja, hogy tudomásuk szerint már a vásárra való jelentkezés meghirdetése előtt megszületett a döntés a költözésről.

– Akkor honnan tudták, hogy mennyien fogunk jelentkezni?

– tette fel a kérdést, majd felvázolt egy jelenséget, amely szerintük befolyásolhatta a szervezőket. – Vagyunk többen a városból és a környező településekről, akik évek óta rendszeresen részt veszünk a hónap végi hagyományos vásárokon, akkor is, amikor minimális bevételre számíthatunk. A karácsonyi vásár lenne számunkra a „jutalomjáték”, amikor nagyobb bevételre nyílik lehetőség. Viszont már a tavaly volt példa rá, hogy megjelentek úgymond kívülállók, azaz új árusok is. Ha azok növelik a résztvevők számát, ha azokat minden minőségi szűrő nélkül beengedik, ráadásul emiatt kerül új helyszínre a vásár, akkor hol marad a rendszeres vásárosok, a helyi termelők melletti kiállás? – gondolkodott hangosan az árusok képviselője.

Polgármesteri Hivatal/Fb
Korábbi vásár a Patkóban. Visszasírják 


A városi parkkal az a legfőbb bajuk, hogy kívül esik a központi forgalomtól, oda célzottan el kell menni, nem az van, mint a Patkóval, ahová csak úgy, a mindennapi ügyes-bajos dolgaik rendezése közben is betérhettek az emberek, mert útba esett.

– Számunkra elfogadható lett volna a Városháza előtti tér is, ám a sokéves tapasztalat szerint nemcsak gazdasági, de kulturális, közösségi szempontból is a legjobb a Márton Áron tér

– hangsúlyozta Szikszai Ernő.
A parkkal van még egy problémájuk: a sátrakat, kicsi házakat úgy is fel lehet állítani, hogy egyeseknek jó legyen, másoknak pedig nagyon előnytelen.

– A Patkó, a Városháza előtti tér is „demokratikus” helyszín, a parkban viszont el is lehet „rejteni” egy-egy standot. Ragaszkodunk ezért ahhoz, hogy néhányan részt vehessünk a vásár berendezésén, ahol képviselhetjük érdekeinket

– húzta alá Szikszai.

Hamarabb kezdődik a vásár

Mint kiderült, a vásárosok kérték, hogy akkor legalább ne december 18-án, hétfői napon kezdődjön a vásár (ez volt a terv, így jelent meg a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán is), hanem már az azelőtti hétvégén népesüljön be a vásártér. A szervezők erre rábólintottak, tudtuk meg Zörgő Noémitől. A szóvivő azt is elmondta, hogy már a hivatalos jelentkezési időszakot megelőzően több mint 50 árus jelentkezett, a szerződést és a vásár díját eddig negyvenen rendezték. A jelentkezés egy hét múlva zárul.
Balázs Árpád nyugalmazott újságíró, helytörténeti szerző érdekes felvetést fogalmazott meg közösségi oldalán a vásár helyszíne fölötti vita okán: a Kossuth Lajos utca is jó hely lenne, széles a járda, esténként le lehetne zárni az autósforgalom előtt, jó hangulata lenne ott egy ilyen rendezvénynek. A vásárosok szerint a jövőben lehet gondolkodni rajta, de ők maradnának a Patkóban. A polgármesteri hivatalnál pedig elmondták, hogy a Kossuth utcában felállítani azt az infrastruktúrát, ami a vásárhoz kell, azt jelentené, hogy két, két és fél hétre le kellene zárni a város egyik főbb ütőerének számító utcát, hiszen színpadi program is van. Ugyanakkor kihívást jelentene elhelyezni a kis házakat, standokat, mozgó pultokat úgy, hogy azok ne zavarják a boltok, bankok és egyéb intézmények mindennapi működését.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!