Hirdetés

Bubi esete az újságíróval

A kutyakozmetikus nemcsak jó esztétikai és formaérzékkel, elméleti tudással és felszerelt szalonnal kell rendelkezzen, hogy tudja jól végezni a munkáját, tudnia kell olvasni a kutya beszédes jeleiből és a gazdikat is el kell látnia hasznos tanácsokkal. Munkatársunk kipróbálta.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 9 perc
Bubi esete az újságíróval
Bubi kutya tűri, hogy a szőrszálhasogató újságíró megfésülje a bundáját. A szépségért meg kell szenvedni Fotó: Hodgyai István

A kutyakozmetikus mun­kája egyszerű, főként ha szakszerű, a szemnek tetsző munkát végez. Ugyanis vannak olyan kutyakozmetikai szalonok, ahol minél kevesebb idő alatt a lehető legtöbb kedvencen hajtják végre a szépítő vagy épp káros kezelést, másutt azonban a pontos és gondos munkavégzés, a kedvenceink egészsége és jólléte az elsőszámú szempont. Kodolányi Enikő kutyakozmetikus, a hajdani Ebremény Egyesület volt elnöke ez utóbbi módon üzemelteti a Csacsa Kutyakozmetikát, közreműködésével tekinthettünk be Bubi, a barátságos szürke bishon megszépülésének folyamatába.


Hirdetés

Csak megfelelően kell fogni

A szalonba érkezve két roppant barátságos kutya üdvözölt, Füge és Sunny, akik a nap minden percében gazdájuk mellett talpalnak, alszanak vagy fülelik az utcáról beszűrődő szirénaszót. A munkában soha nem zavarják meg Kodolányi Enikőt, a szalon vendégeivel is barátságosak, érkezzenek azok két vagy négy lábon, így nekünk sem kellett tartanunk attól, hogy amíg Bubi az asztalon van, nyolc másik toporgó tappancsra is figyelni kell.
Bubi visszajáró vendég, tudtuk meg a szalon üzemeltetőjétől, szokva van a megszépülés összes mozzanatával. Így nekünk is sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen érkezett már a szalonba „területfoglaló” házi kedvenc, amely mindent megjelölt, és olyan is, amelynek nem tudott parancsolni a gazdája. Kodolányi Enikő szerint főképp e kutyák esetében jelent veszélyt a gazdi jelenléte a kozmetikai kezelés alatt, hiszen az állat önmagát és a gazdáját is védi, mikor ő vagy a segédje közeledni próbál. Ellenkező esetben a kutyák többsége ért a szép szóból, és mivel tisztában van vele, hogy nem a saját területén van, elviseli a beavatkozást.

– Gond az először érkezőkkel szokott lenni, és azokkal, amelyek nem hallgatnak gazdájuk parancsaira, náluk a fürdetés, a körömvágás és a bundájuk igazítása is csak nagy erőfeszítések árán sikerül

– jegyezte meg Kodolányi Enikő, aki szerint inkább morgással fejezik ki nemtetszésüket az érkező kutyák, mintsem harapásra vetemedjenek, noha arra is van példa. – Megvannak a technikák, hogy hogyan kell viszonyulni a kutyához, hogyan kell megfogni és hol, hogy ne kapjanak az emberhez. Ugyanúgy megvannak azok a pontok is, ahol a kutyák különösen érzékenyek. Ezeket kis odafigyeléssel ki lehet ismerni, meg lehet tanulni – mutatott rá.

Hodgyai István
A meleg vízzel csak csínján. Nem bírják a kutyák


Mint elmondta, a kozmetikai kezelés ideje alatt különösen fontos a kutya biztonsága és kényelme, továbbá hogy a kutyák fülébe ne kerüljön víz, szemükbe ne menjen sampon és a körmüket különös odafigyeléssel kell levágni, mert azok élő részében dúsan helyezkednek el hajszálerek, amiket megsértve bő vérzést lehet okozni a házi kedvencnek.

Elengedhetetlen a szőrtípusok ismerete

Kodolányi Enikő még a beavatkozás előtt felhívta a figyelmet, hogy bizonyos szőrtípusú kutyák bundájának géppel való nyírása csakis indokolt esetben javallott, egészséges környezetben tartott, ápolt kutya esetében ugyanis nagy kárt tud okozni egy bundanyírás.

– Az egészséges kutyának télen és nyáron egyaránt hasznos a bundája. Hidegben megvédi, tűző napsütésben árnyékolja. Ha rövidre nyírják a szőrét, azzal felborul a kutya hőháztartása, ráadásul a dupla szőrű fajoknál, mint például a berni pásztor vagy a pomerániai, az a veszély is fennáll, hogy csak részlegesen, foltokban nő vissza a szőrzet. Ha egy pulinak benyúlsz a szőre alá, hűvösnek érzed, de ha le van nyírva, akkor ő a testhőmérsékletét próbálja még jobban szabályozni, ami csak megnehezíti a dolgát

– magyarázta, hozzátéve, hogy ennek ellenére sokan kopaszra nyíratják a kutyát.

Hodgyai István
Sokféle szőrtípus van, ezek alapos ismerete, hogy melyiket mivel és hogyan kell ápolni, hogyan kell ollóval hozzányúlni, mit bír meg és mit nem, elengedhetetlen ebben a szakmában, a gépi nyírás a legtöbb szőrtípust jelentősen roncsolja.

– Szálkás, drótos szőr esetén, mint amilyen a terrierek, trimmelni kell a kutyák szőrét, ami azt jelenti, hogy az elhalt szőrszálakat speciális szerszámokkal kell kihúzni, megtartva ezzel az egészséges szőrréteget

– hívta fel a figyelmet.

Borsos áron mérik a szükségeseket

Kodolányi Enikő ezt követően a megszépülési folyamat lépéseibe avatott be, amit Bubi már izgatottan várt: ezt a szakember által leolvasott jelekből tudjuk biztosra. Az első lépés, hogy alaposan át kell mosni a kutya szőrét, kellemesen meleg vízzel. Azért fontos, hogy a víz csak mérsékelten legyen meleg, mert a kutyák nem bírják a forró vizet, és tűrőképességük méretük szerint is változik. Bubi a fürdőtálcán állva meglepően együttműködő volt. Miután Kodolányi Enikő közölte, hogy milyen mozdulatokkal és hogyan kell a kutya szőrét átöblíteni a samponnal, én is tusolófejet ragadtam.

Hodgyai István
A samponokról fontos elmondani, hogy majdnem aranyáron lehet a különlegesebb szereket beszerezni, ráadásul szőrtípusonként más–más keveréket kell alkalmazni fürdetéskor, hogy az összecsomósodott szőrből később puha és bársonyos bunda legyen. A jó hír viszont az, hogy ezeket a szereket jószerivel lehet hígítani, ám egy nagyon összecsomósodott szőrű kutyánál még így is tetemes mennyiséget kell az ebkliensre felvinni.
Miután alaposan kimostuk Bubi szőréből a sampont, törülközőbe kellett tekerni, hogy a nedvesség nagy részét felszívja a szőrzetből. A szárítás két fázisban történik, először egy levegőfúvó géppel, másodszor fésűvel és hajszárítóval kell alaposan megszárítani a kutya bundáját, kifésülve az összes csomót és gubancot a bundából, mert ezek nemcsak hogy esztétikailag csúnyák mutatnának, de az olló és a nyírógép fejét is tönkre tudják tenni.

– A pontos munkához fontos, hogy mindig éles és használható szerszámmal dolgozzunk. Az ollókat gyakran kell éleztetnem, ami korábban nem kis fejfájást okozott, mert legközelebb csak Magyarországon találtam ilyen eszközöket szakszerűen élezni tudó személyt. Szerencsére ma már elég Brassóig küldeni az ollókat

– jegyezte meg Kodolányi Enikő, bemutatva a szőrzetek igazítására használt ollóit, melyek egyenként 600–1000 lejért szerezhetők be.

A betegséget is fel kell ismerni

Miután Bubi füléből a kozmetikus kiszedte a szőrt, a talpán, a nemzőszervnél és a szeménél visszavágta a lenövéseket, beavatott az ollóval való bundaigazítás rejtelmeibe is. Már az olló fogásával meggyűlt a bajom, mivel vágáskor a nagy- és a gyűrűsujj tartó funkciót tölt be, az ollót pedig csak a hüvelykujj mozgathatja – a szakember szerint ezt a mozdulatot sokáig tanulják a kozmetikusok, így nem csoda, hogy nekem sem ment egyből. Mikor ollóval vágunk, arra kell odafigyelni, hogy ne kapjuk vagy emeljük el a szőrzettől a szerszámot. Így követni tudjuk a kívánt formát és nem fogunk belevágni a meghagyni kívánt szőrrétegbe sem – jegyezte meg. 

Hodgyai István
Bubin az utolsó szépítgetéseket végezve Kodolányi Enikő azt is elmondta, hogy kozmetikusként nemcsak a szépítkezéssel járó feladatokat kell elvégezni: a kullancsok kiszedése, a betegségek felismerése és a gazdik jó tanácsokkal való ellátása is adott esetben az elvégzendő feladatok közé tartozik.

– Mindenkinek azt szoktam ajánlani, hogy aki kozmetikába szeretné vinni házi kedvencét, az első oltásokat követően már térjen be egy ilyen szalonba, hogy a kutya idejében tudjon megismerkedni és barátkozni a környezettel, ugyanis ez a gazdi és a kozmetikus dolgát is jelentősen könnyebbé teszi. Ekkor még semmilyen beavatkozást nem kell és nem is javallott végezni a kölyökkutyán, ezt csupán jövőre érvényes tanácsként érdemes észben tartani

– hívta fel a gazdik figyelmét a kutyakozmetikus.

Hodgyai IstvánHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!