Lemondott Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Varga Judit országgyűlési képviselő

Nagy közfelháborodást váltott ki korábban, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei pedofilbotrány egyik szereplőjét. A vitatott döntés után tüntetés tört ki a Sándor-palota előtt, ahol a köztársasági elnök lemondását követelték. Novák Katalin végül katari útját megszakítva hazatért és lemondott tisztségéről, néhány percre rá Varga Judit volt igazságügyi miniszter is bejelentette lemondását.

Pál Emil
Lemondott Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Varga Judit országgyűlési képviselő
Nagy port kavart a bicskei pedofilbotrány. Két évig volt köztársasági elnök Novák Fotó: Veres Nándor, MTI



Novák Katalin kifejtette, érthető, hogy az emberek magyarázatot követelnek a kegyelmi döntést illetően, hiszen mint mondta, a kegyelmezési jogkör mind közül talán a legérzékenyebb.


 – Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rábízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely – vallotta be Novák, kiemelve, hogy olyan embernek, aki gyerekeket bántalmaz fizikálisan vagy lelkileg, soha nem adott volna kegyelmet. 


– Bocsánatot kérek azoktól, akik most úgy érzik, cserben hagyom őket. Akik most úgy érzik, hogy a gyűlölet legyőzte a szeretetet – fogalmazott Novák, azt követően, hogy lemondott köztársasági elnöki tisztségéről.


Novák Katalin lemondását követően Varga Judit országgyűlési képviselő is lemondott. Varga Judit közleményében rámutatott, vállalja a felelősséget az elnöki döntés ellenjegyzéséért és visszavonul a közélettől, lemondva országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is.
László F. Csaba / Archív



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!