Hirdetés

Bővítik a székelyudvarhelyi kórház eszközparkját

A kórházi fertőzések megelőzésére, illetve felismerésére szolgáló rendszert fejlesztik a székelyudvarhelyi városi kórháznál mintegy 16,5 millió lej értékben. A beruházást az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza annak köszönhetően, hogy a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sikeresen pályázott a támogatásra az Országos Helyreállítási Alapnál.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Bővítik a székelyudvarhelyi kórház eszközparkját
Sikerrel pályáztak. Elmondták, mire fogják költeni az elnyert támogatást Fotó: Hadnagy Éva

A sikeres projekt részleteiről kedden sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek. Gálfi Árpád polgármester hangoztatta: csapatmunka eredménye a siker, amelyet közösen hajtott végre a városi kórház és a polgármesteri hivatal. Nagy Gyula, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház főigazgatója elmondta, a beruházásnak köszönhetően könnyebben el tudják látni az egészségügyi intézmény fő feladatát, ami a páciensek ellátása és az egészség szolgáltatása.

Hadnagy Éva
– Ahhoz, hogy egészséget tudjunk szolgáltatni, felszerelésekre van szükség. Ez a projekt a gépparkunk fejlesztését fogja szolgálni, ennek segítségével jobb ellátást tudunk nyújtani a betegeknek – fogalmazott. Elmondta ugyanakkor, hogy a most bejelentett beruházás mellett, amely a kórházi fertőzések megelőzését és felismerését szolgálja, egy másik sikeres pályázattal is szerzett támogatást  a városi kórház. Abból a beruházásból az ambuláns rendelőket korszerűsítik 6,5 millió lej értékben. – Mindkét projektre igen nagy szüksége volt a kórháznak, mert a modern felszereléseknek köszönhetően javul az ellátási rendszer – ismertette. Hozzátette, a munka java csak ezután következik, hiszen elég

szűkös határidő áll a rendelkezésükre, az első projekt esetében ugyanis huszonnégy eszközt, a második projekt esetében pedig harminchét eszközt kell beszerezniük,

amelyekre közbeszerzési eljárást kell kiírjon a polgármesteri hivatal. – Rengeteg munka van és lesz még ezekben a projektekben, de bízunk benne, hogy sikeresen és időben el tudjuk végezni a munkát – tette hozzá a főigazgató.

A polgármesteri hivatal fejlesztési és beruházási osztályának vezetője, Kovács Attila elmondta, mindkét sikeres projektnek 2024 novemberében jár le a határideje, így a rendelkezésre álló idő elég rövid. Hozzáfűzte: ennek ellenére minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy sikerre vigyék ezeket a fejlesztéseket.

Az eseményen dr. Szöllösi Attila, a kórház orvosigazgatója is jelen volt, aki a két sikeres projekt műszaki részéről beszélt. 

Hadnagy Éva
– Az ambuláns rész eszközparkjának felújítása során tizennyolc szakambulancia felszerelését javítjuk.

Több eszközt szerzünk be, például ultrahangkészülékeket, EKG-készülékeket, de digitális mammográfot is szeretnénk, ami a röntgenlaborunkat erősítené.

Jelenleg egy nagyon régi, elavult mammográfunk van, ezt mindenképp helyettesíteni szeretnénk egy korszerű berendezéssel – ismertette.

Ezenkívül kisebb eszközöket, vizsgálóasztalokat, műtőlámpákat is be fognak szerezni.  A nozokomiális fertőzések megelőzésére szolgáló projekt keretében a jelenlegi sterilizálót szeretnék korszerűsíteni, és új helyre is költöztetnék a részleget.

– A felújításhoz szükséges műszereket ennek a pályázatnak a segítségével tudjuk beszerezni, így létre tudjuk hozni azt a központi sterilizálót, amire valóban szükségünk van. Minden eszköznek, ami ebbe a pályázatba bekerült, az a célja, hogy csökkentse az esélyét egy esetleges belső fertőzésnek, a különböző műtétek minél sterilebben és biztonságosan történjenek – részletezte az orvosigazgató. Kiemelte: egy plazmasterilizáló berendezést is vásárolnak majd, amivel idáig nem is rendelkezett az egészségügyi intézmény, bár ennek a használata egyfajta EU-s elvárás lenne.

A székelyudvarhelyi városi kórháznak a polgármesteri hivatallal közösen két további projektje is elbírálásra vár, egyik a családtervezéssel, a másik pedig a koraszülött-terápiával kapcsolatos. Bár ezek kisebb összegű pályázatok, remélik, pozitív bírálják el őket, és hozzájárulnak az egészségügyi ellátás színvonalának növeléséhez.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!