Hirdetés

Borszék és Tusnádfürdő is város, viszont a népszámlálási adatok tükrében egyik sem lehetne az

Közel negyven romániai város – köztük több Hargita megyei is – nem felel meg a város törvény által meghatározott definíciójának a legutóbbi népszámlálási adatok tükrében.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Borszék és Tusnádfürdő is város, viszont a népszámlálási adatok tükrében egyik sem lehetne az
Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A 2001-ből származó 351-es törvény rendelkezik Romániában a város definíciójáról. A hatályos jogszabályok szerint városnak nevezhető, ahol legalább 5000 lakos van, illetve municípium (megyei jogú város), ahol a lakosság száma meghaladja a 25 ezret. 

A nemrég lezajlott népszámlálás adatai tükrében olyan Hargita megyei városok, mint például Tusnádfürdő vagy Borszék, a lakossági adatok szerint már nem felelnek meg a város meghatározásának. Míg előbbit 1372-en lakják, utóbbiban 2391 lakost tartanak nyilván. Municípiumok tekintetében pedig Gyergyószentmiklóst, illetve Maroshévízt említi a statisztika. Gyergyószentmiklóson a hivatalos adatok szerint 15 884 személy él, Maroshévízen pedig 12 609, azaz bár mindkettő municípium, egyik lakossága sem haladja meg a 25 ezres lélekszámot.

A Hargita megyei városokat is tartalmazó statisztikát itt lehet megtekinteni

Viszont nemcsak a lakosság számáról van szó, ha megnézünk olyan romániai településeket, amelyeket várossá vagy municípiumi rangú településsé nyilvánítottak, többjük inkább hasonlít falura vagy községre, például nincs modern csatornahálózat, nincs háziorvosi rendelés vagy aszfaltozott utcák – írja a Hotnews.ro.

A Wikipédia szerint a municípium (románul: municipiu) (magyarra a tartományi rendszer bevezetéséig törvényhatósági jogú város vagy hibásan törvényhatóság, újabban megyei jogú város alakban is fordítják) a közigazgatási területi egységek egyik típusa Romániában, a városi önkormányzatok egyik jogi kategóriája. Habár nincsenek konkrét feltételek, rendszerint azokat a városokat emelik municípiumi rangra, melyek viszonylag nagyok (általában 25 000 fő felett), illetve ahol előrehaladott az urbanizáció és fejlett az infrastruktúra. A municípium állhat egyetlen városias településből, de tartozhatnak hozzá további településrészek vagy falvak is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!