Hirdetés

Bennük van a hokihoz szükséges DNS

Négy profi jégkorongozó, akikben a jégkorong mellett szülőfalujuk, Csíkszentkirály is közös pont: Bors Huba, Gecse Hugó, Gecse Olivér és Ravasz Csanád itthon töltik megérdemelt pihenőjüket az idényzárást követően. Tapasztalataikat, terveiket és néhány érdekességet is megosztottak az elmúlt időszakról.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 9 perc
Bennük van a hokihoz szükséges DNS
Huba, Hugó, Olivér és Csanád. A közös pont Csíkszentkirály Fotó: Vlaicu Lajos

A négyből hárman hazai csapatokban kergetik a korongot, ketten csatárok, ketten hátvédek, van közöttük testvérpár is, ám a négy sportolónak van még két közös pontja: jégkorongozók és Csíkszentkirály a szülőfalujuk. Bors Huba a Brassói Corona, Gecse Hugó a Csíkszeredai Sportklub csapatában hátvéd. Gecse Olivér a Háromszéki Ágyúsok, Ravasz Csanád pedig a Budapest Jégkorong Akadémia gárdájában játszik csatárposzton. A négy hokis az idényzárást követően szülőfalujában tölti szabadságát.

Az első, a felnőttek között eltöltött idényét zárta Ravasz Csanád: a 18 éves hokis a klubja mellett pályára lépett a magyar U18 és U21-es válogatottban is, az Erste Ligában a harmadik, a Magyar Kupában első és a magyar bajnokságban a második helyen zárt csapatával. A magyar válogatott mezét 34 mérkőzésen öltötte magára, ráadásul a legutóbbi torna alkalmával mindezt csapatkapitányként tette.

– Az edzők úgy vélték, én rendelkezem a legtöbb tapasztalattal, és irányítani tudom a válogatottat – tette hozzá a fiatal játékos.

Gecse Olivér az elmúlt szezont egy kisebb sérüléssel kezdte, de ez nem árnyékolta be pályafutását, hiszen hamar visszatérhetett a jégre. Az idény alatt két rutinosabb játékossal játszott egy sorban, így fejlődésként könyvelte el a szezont.

– Az Ágyúsok csapatának céljait nem ismerem, viszont személy szerint érzem, hogy a fiatalokra építenek, és ehhez csatolják hozzá az idősebb, illetve légiós játékosokat – mondta a legkisebb Gecse.

Olivér bátyja, Hugó, tizenegyedik profiszezonjára készül. Tavaly ősszel egy komolyabb sérülést szenvedett, a felépülés áthúzódott idénre, csak március 20-án térhetett vissza a pályára.

– Összességében elégedett vagyok, mert sérülés után is tudtam jó mérkőzéseket játszani, sőt a válogatottban is játszhattam. A felépülésben sokat segített a családom, amely támogatott. De van már tapasztalatom, hogy komoly sérülésből hogyan tudok a lehető leghamarabb és erősebben visszatérni – jegyezte meg a Sportklub védője.

Bors Huba tizenkettedik szezonja után úgy véli: az elmúlt évek közül most rajzolódott ki Brassóban a „hokiláz” a szurkolók körében.

– Telt házas mérkőzéseket játszhattunk, sajnos az Erste Ligában a GYHK ellen nem sikerült behúzni a hetedik meccset, de a román bajnoki cím meglett, ami nekünk és a szurkolóinknak egyaránt fontos. A brassói csapat talán játékosállomány terén az elmúlt évekhez képest stabilizálódott, így bizakodóan vághatunk neki az előttünk álló szezonnak – értékelt Bors. 

Rivalizálás a pályán

A játékosok egyetértettek abban, hogy a pályán keményen bele kell állni a játékba, de figyelnek az ellenfélre, és nem aljas módon játszanak.

– Kemény meccseink voltak, ahol ütköztünk egymással, de később kerestük a másikat, és érdeklődtünk, hogy minden rendben van-e vele. Régi barátság van köztem és Huba között, a pályán történtek nem befolyásolják a köztünk levő viszonyt. Több mint tíz éve, hogy családjainkkal közösen töltjük az ünnepeket. Ellenfelek és nem ellenségek vagyunk! A végén a kézrázással minden ellentétet a pályán hagyunk, ami a meccs hevében történt – mondta a Gecse testvérek idősebb tagja.

Rivalizálás tekintetében Gecse Hugó a brassói csapatot tartja versenytársnak. A felek abban is egyetértenek – és ezt Bors is elmondta –, hogy a Vákár Lajos Műjégpályán mindennél édesebb a győzelem.

Gecse Olivér szerint mindenkitől lehet tanulni. Bevallása szerint, amikor a csapatba érkezik egy jobb játékos, direkt vagy indirekt módon megpróbál a lehető legtöbbet tanulni tőle.

– Kérdezek, figyelek és gyakorlok. Rivalizálás tekintetében nem emelnék ki egyetlen csapatot sem. Bárki ellen játszom, a legjobb formámat szeretném mutatni – mondta a fiatal csatár.

A testvérpár arra a kérdésre, hogy ki a jobb kettejük közül, a következő választ adta:

– Eldönthetetlen, nem is egy poszton játszunk, én védő vagyok, Olivér csatár. Természetesen más érzés egymás ellen játszani, de a pályán azonkívül, hogy figyelünk egymás testi épségére mindenki az előtte álló feladatra koncentrál – fejtette ki Hugó.

– Egymásnak és a szülőknek is el kell számoljunk, ha valami történik velünk, persze a legfontosabb, hogy épek maradjunk, és minden pályán történt dolog ellenére testvérként tekintsünk egymásra – mondta Olivér.

Nem kizárt! A kérdés: hol és mikor?

A négy csíkszentkirályi hokis óvatosan nyilatkozott, amikor arra a kérdésre kellett választ adniuk: látnak-e esélyt rá, hogy csapattársak legyenek. Bors Huba szerződése még két évig a Coronához köti:

– Ha addig a falustársaim közül valaki csatlakozik hozzánk, akkor van rá esély – jegyezte meg a rutinos védő.

Gecse Hugó arra lát lehetőséget, hogy négyük közül hárman egy csapatban harcoljanak a sikerért.

– Van esély rá, hogy legalább hárman csapattársak legyünk, erre leginkább a román válogatottban lenne lehetőségünk, persze, ha Olivér is kap behívót. Csanád magyar válogatott, és arra, hogy mind a négyen egy csapatot erősítsünk, egyelőre nem látok lehetőséget. Viszont nem tudjuk, mit hoz a jövő – mondta a Sportklub hokisa.

A két idősebb hokis, Huba és Hugó számára már a család a prioritás. A húszas éveik elején még elég volt a játékszeretet, hogy azt tegyék, amit szeretnek, mára már kissé változott a helyzet.

– Most, hogy családunk van, már az anyagi biztonság a legfontosabb. Megígért prémiumokkal és köszönöm szépennel nem tudunk fizetni vásárláskor – mondta Bors Huba.

Gecse Olivér ezen a területen úgy véli, a következő szezon fordulópont lesz karrierjében: most már profi játékoshoz méltóan pénzt is kellene keresnie, hogy élete más területein is tervezni tudjon. Olivér még vár a válogatottbehívóra, úgy is érzi, már készen áll, szerinte segítenék a válogatottban szerzett tapasztalatok a karrierje további alakulásában.

Ravasz Csanád végig Magyarország utánpótláscsapatait erősítette, sőt román részről állítása szerint megkeresés sem érkezett irányába.

– A felnőttválogatottságig lesz még két U20-as válogatott belépőm, aztán még nem tudom, mit hoz a továbbiakban az élet – mondta a tehetséges játékos.

Hiányosságok, amire mielőbb megoldást kell találni

A fiatal játékosok szerint az országban jégkorong terén rengeteg a kiaknázatlan potenciál, ami alatt főleg az ország nagyvárosait értik.

– Több jégkorongcsapatra lenne szükség Erdély más városaiban – fejtette ki álláspontját Olivér.

– Az Erste Liga kiemelt sorozat, majd utána következik a román bajnokság. Az Erste Liga szabadnapjain játsszuk a román bajnokikat, csakhogy attól a többi romániai csapat nem fejlődik. A bajnokságban van egy szakadás az elsők és a mezőny hátsó része között – mondta Bors Huba.

A brassói csapat védője hozzátette, ezt a helyzetet a versenynaptár módosításával lehetne megváltoztatni, amit a keretek sok esetben nem tesznek lehetővé. Az Erste Ligában szereplő csapatoknak nem kellene több meccs, viszont a csak a román bajnokságban szereplő csapatoknak többre lenne szükségük, de lehetőleg erősebb ellenfelekkel, hogy tudjanak fejlődni. Az is probléma, hogy az utánpótláscsapatokban játszó fiatalok nehezen tudják felvenni az iramot a felnőtteknél.

– Hiányzik az országban az U20-as bajnokság, az utánpótláscsapatok után gyakorlatilag a padon találjuk magunkat, és onnan kell beverekednünk magunkat a felnőttek közé – mondta Bors.

Közös kiindulópont

Csanád negyedik éve él Magyarországon, szabadidejét szülőfalujában, Csíkszentkirályon tölti. Fontos számára, meglátása szerint a település sokat fejlődött az utóbbi időben.
Gecse Olivér Kézdivásárhelyen tölti ideje nagyobb részét, de mindig szívesen jön haza Csíkszentkirályra, azt is elárulta, mi hiányzik számára a legjobban, és mit fogyaszt elsőként, amikor hazaér.

– Leginkább a borvíz hiányzik, amikor hazaérek, az az első, hogy iszom a csíkszentkirályi borvízből. Ez gyógyírként hat rám minden egyes alkalommal – mondta Olivér. Hozzátette: természetesen a családdal és a barátokkal is jó találkozni még, ha olykor rövid időre is.

Huba és Hugó egyaránt túl vannak a családalapításon, és mindig is szülőfalujukban képzelték el a jövőt. Sőt Huba, mint később mondta, ha a profi pályafutását befejezi, szívesen vállalna munkát szülőfalujában.

– A csíkszentkirályi közösség nagyon szereti a jégkorongot, és ahányszor hokisbulit szerveznek, minden alkalommal bennünket is meghívnak, még úgy is, hogy én más csapatban játszom, ami jó érzéssel tölt el – mondta a Brassónál játszó védő.
– Ugyan hosszabb időre sose hagytam el Csíkszeredát, de mindig bárki kérdezze, büszkén vallom magam csíkszentkirályinak. Jó látni, hogy egyre több fiatal is szülőfalujában képzeli el a jövőjét, és nem mellesleg a közösségnek is jó tagja lenni – mondta Hugó.

– Megtiszteltetés volt, amikor a polgármester két évvel ezelőtt Szent István ünnepén kitüntetett bennünket a sportban elért eredményeinkért. Örülünk, hogy példaképei és hírvivői lehetünk szülőfalunknak – mondta Olivér.

Mit üzennétek a sportban feltörekvő fiataloknak? 

– Biztatjuk a fiatalokat, hogy tartsanak ki abban, amit szeretnek, megéri az álmaikért harcolni. Csíkszentkirályon mindig is volt, van és lesz jégkorong-DNS – zárták beszélgetésünket egyetértésben a hokisták.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!