Hirdetés

Benedek: vergődik a sportélet 

Elmaradtak ezúttal a hangos viták a csütörtökön délelőtt zajló székelyudvarhelyi önkormányzati ülésen. Egymásnak feszülő nyilatkozatok azért voltak, és a dolgukat is elvégezték a képviselők: közel negyven határozattervezetet szavaztak meg.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Benedek: vergődik a sportélet 
Hamar lezavarták az ülést. Mindenhez volt elegendő szavazat Fotó: Hodgyai István

Rendhagyó módon az új diákpolgármester beszédével rajtolt a májusi közgyűlés, az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) által szervezett idei Diáknapok győztesével, Balázs Lászlóval már megismerkedhettek olvasóink néhány nappal ezelőtt. Aztán jött az „igazi” polgármester: Gálfi Árpád pozitív tapasztalatok felsorolásával kezdte napirend előtti felszólalását, mondván, több ponton is folyamatban van a fejlesztés, a munka a városban, majd kijelentette, hogy ennek ellenére is sokan a hibát keresik, végül arra intette az önkormányzat tagjait, hogy ők is ne álljanak szembe Székelyudvarhely érdekeivel.

Hodgyai István
Napirend előtt beszélt még Berde Zoltán, az RMDSZ-frakció vezetője, aki az átláthatóság jegyében újból kérte azt a beszámolót a polgármesteri hivataltól, amely összesíti, hogy mely alkalmazottak vesznek részt bizonyos projektek lebonyolításában, és mennyi pénzt kapnak érte. Benedek Árpád Csaba RMDSZ-es képviselő pedig a

sporttámogatások körüli botrány közben elhangzottakra reagált, tévhiteket cáfolt, és vádolta Gálfit, hogy semmi érdemlegeset nem tett

és nem tesz a sportért, neki „köszönhetően” vergődik a sportélet Udvarhelyen – fogalmazott.

Hodgyai István

Több helyre is tagsági díjat kell fizetnie a városnak, ezek összege lakosonként 10 banitól 1 lejig terjed. Jóváhagyták a képviselők a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesületének, a Transcom Udvarhelyszék Közösségi Fejlesztési Társulásnak, a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulásnak, illetve a Romániai Energia Városok Egyesületének fizetendő díjat. A Harghita Business Center Fejlesztési Társulásnak például évi 885 ezer lejt fizet a város, négy részletben.

Egyházi támogatásra idén 180 ezer lejt különítettek el,

négy pályázó kért és kaphat pénzt, mert elnyerték a testület támogatását.

Aztán furcsa rész következett: az idei Pro Urbe díjak és a város díszpolgára cím odaítéléséről szóló tervezeteket kellett volna elfogadni, viszont név nélkül, hogy – mint elhangzott – idő előtt ne legyenek ismertek a díjazottak, „legyen egy kicsit meglepetés”. Végül nagy egyetértésben levették napirendről a témát, és majd egy dísztanácsülésen veszik elő újból.

Hodgyai István
Közművesítéshez, elektromos hálózat bővítéséhez szükséges használati jogokról szóló tervezeteket, ifjúsági lakások eladását is megszavazták, illetve a kórház területén felépített huszonnégy szolgálati lakás elosztásának szabályait is megvitatták a képviselők. Megegyeztek, hogy protokollt kötnek a kórházzal, hogy a lakások odaítélésénél előnyt élvezzenek az egészségügyi dolgozók.

Elkezdődhet a Bethlenfalvi út és a Fások utca kereszteződésének rendezése,

ezúttal az elektromos hálózat átalakításáról, a vezetékek áthelyezéséről döntöttek, a több mint 78 ezer lejre rúgó beruházás költségei fele-fele arányban terhelik meg a várost és a villamosgazdálkodási vállalatot. Elkészült végre a Székelytámadt vár rehabilitációját, környezetének rendbetételét célzó projekt a romok melletti Tó utcát érintő része.

Új útfelület, járda, zöldövezet, új esővízelvezetés és közvilágítás kialakításáról szól a terv, amelynek értéke több mint 1 millió 26 ezer lej, és amelyet egyhangúlag megszavazott a testület.

Végül, csak tájékoztatásként, elhangzott, hogy befejeződött a kulturális projektek támogatására kiírt pályázatra beküldött igénylések elbírálása. Összesen huszonhat pályázat érkezett a hivatalhoz, ebből három nem kapott elég pontot, négyet adminisztratív okokból kizárt az elbírálóbizottság, így a 300 ezer lejes keretből szétosztottak 264 394 lejt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!