Hirdetés

Bemutatták a Heuréka nyertes projektjeit

Bemutatták a Heuréka program tíz nyertes projektjét csütörtök délután, a pályázati kiírás záróeseményén. Az V–XII. osztályos gyermekek és fiatalok tudomány és technológia iránti szenvedélyét ösztönző program keretében bemutatott pályamunkáknak a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK), illetve a Városi Könyvtár épülete adott otthont.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Bemutatták a Heuréka nyertes projektjeit
Innovatív projektek. Csak a kreativitás szabott határt Fotó: Hodgyai István

Összesen tíz pályázatot küldtek be idén a Heuréka Alap 6.0 pályázati kiírására. Az ifjak szerencséjére, a független elbírálóbizottság mind a tíz ötletet támogatásra jogosultnak ítélte.

A projekteket összesen 82 136 lejjel támogatják.

Hodgyai István

A nyertes pályázatokat a csütörtöki záróeseményen mutatták be. A megnyitó alkalmából rengeteg kíváncsi diák és érdeklődő gyűlt össze a SZÉK aulájában. Az aulában két projektet tettek közszemlére, majd Csáki Rozália, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány munkatársának beszéde után a népes sereg átvonult a Városi Könyvtárba, ahol megtekinthető volt a további nyolc újszerű kezdeményezés. A Heuréka program vállalt kitűzött célja, hogy a gyerekek a pályázat révén olyan lelkesítő ösztönzést kapjanak a kreatív tevékenységek végzésére, amelyet az iskolában nem tapasztalhatnak meg. Az iskola keretein kívüli projektek életben tartják a tanulók tudományok iránti érdeklődését, az ötletek kivitelezése pedig egy teljesen új világot tár fel a gyerekek előtt. A rendezvényen elhangzott: a pályázat ezúttal is közelebb viszi a diákokat a tudományokhoz és a művészetekhez. A szervezők szerint idén is izgalmas témájú tervek születtek, és szorgalmas csapatok dolgoztak hónapokig a projekteken.

– Nagyon büszkék vagyunk a Heuréka programra, mert a pályázók időt és energiát nem sajnálva, az iskolai programon túl értékes és hasznos elképzeléseket valósítottak meg.

Továbbra is fogjuk a kezét minden lelkes, feltaláló kedvű felnőttnek és diáknak – mondta Csáki Rozália.

A kreativitást ösztönző program záróeseményén az érdeklődők nemcsak információkhoz jutottak, hanem gyakorlati ismeretekkel is gazdagodtak.

Hodgyai István

Lehetőség volt mindegyik nyertes projektet élesben kipróbálni. A nyertes projektek között akad olyan kezdeményezés, amely izgalmas kísérletek által népszerűsíti a fizikát, vagy épp közelebb viszi a gyerekekhez a „száraz” tényeken alapuló tudományokat, de van olyan is, amely a mikroszkopikus metszetek készítését teszi lehetővé. A záróeseményen továbbá látható volt egy projekt, amely megtanítja a gyermekeket arra, hogyan dolgozzanak 3D-s szoftverekkel, egy másik pedig a digitális kompetenciák fejlesztését támogatja. A művészetek területén felsorakoztatott ötletek között akad egy ötvösmesterséget népszerűsítő, valamint egy szakszerű mobiltelefonnal való fotózást oktató projekt is. Az idei pályázat egy grafikai prés beszerzését is lehetővé tette a Csak-art Képzőművészeti Egyesületnek.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!