Hirdetés

Békás-szoros: ismét Neamț megye javára döntött a bíróság

Elsőfokon elutasította a törvényszék Hargita Megye Tanácsa ősszel benyújtott keresetét a Békás-szoros ügyében, amelyben a határok közigazgatási módosítását kérték.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Békás-szoros: ismét Neamț megye javára döntött a bíróság
Fotó: Hargita Népe/archív

A többéves pereskedés után, amelynek részeként 2020 elején a bíróság jogerős döntése szerint a Békás-szoros Neamț megyéhez tartozik, tavaly októberben Hargita Megye Tanácsa újabb pert indított az ügyben.

A megyei önkormányzat által indított beadvány célja az volt, hogy semmissé tegyék azt az 1998-ban aláírt határmegállapító jegyzőkönyvet, amelyben Neamț és Hargita megye kataszteri hivatala azt rögzítette, hogy a Békás-szoros a moldvai Almásmezőhöz (Bicaz Chei) tartozik.

Többszöri halasztást követően csütörtökön született ítélet, amelyben elutasítják a megyei tanács által benyújtott keresetet. 

Mint ismeretes, 2020-ban az elsőfokú döntéssel ellentétes és így Hargita megye számára kedvezőtlen döntést hozott a Békás-szoros közigazgatási hovatartozását vitató perben a Ploiești-i Fellebbviteli Bíróság. A döntés szerint a Békás-szoros Neamț megyéhez tartozik. Az ítélőtábla elfogadta Almásmező, valamint Neamț megye önkormányzata, prefektusa és kataszteri hivatala fellebbezését, ugyanakkor megalapozatlannak tartotta és elutasította Hargita megye önkormányzata és prefektusa belépését a perbe, és megváltoztatta az egy évvel ezelőtt kimondott elsőfokú ítéletet, amely a székelyföldi feleknek kedvezett. Ez az ítélet közel tízévi pereskedést zár le. Erről itt írtunk bővebben.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!