Hirdetés

Balesetmegelőzésre törekednek

Éves tevékenységét foglalta össze a Gyergyószentmiklósi Hegyimentő Szolgálat a keddi sajtótájékoztatóján. A szervezet a mentések mellett közösségi megmozdulásokon vett részt, illetve folyamatosan dolgozik a biztonságos turistaútvonalak kialakításán.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 2 perc
Balesetmegelőzésre törekednek
Évértékelőt tartottak a hegyimentők Fotó: Fórika Dóra

Évértékelő beszámolót tartott a Gyergyószentmiklósi Hegyimentő Szolgálat, összefoglalva a Multisalva Hegyimentő Szolgálat és a Gyilkostó Adventure Egyesület tevékenységét is.

Az idei évben a szervezet a balesetek megelőzésétől azok ellátásáig mindenből kivette a részét. Tizennyolc alkalommal láttak el sérülteket, ebből egy eset végződött halállal. Több száz esetben kaptak hívást a turistaútvonalak, mászóutak állapotáról, a panorámakabinokról, valamint eltévedt személyeken is számos alkalommal segítettek telefonon – tájékoztatott Nagy Hunor, a hegyimentő szolgálat tagja.

Kiemelték: takarító akciókat is végeztek a balesetek megelőzésének érdekében. A turistaútvonalak kritikus részeit folyamatosan figyelik, karbantartják, a kidőlt fákat eltakarítják, turistajelzéseket festenek. Ezenkívül mászóutakat is korszerűsítettek, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés. Az elmúlt időszakban több mozgó sziklát is eltávolítottak a Wild Ferenc-emlékúton és a Kis-Cohárd útvonalán, amelyek veszélyeztették volna a turisták testi épségét.

Számos közösségi megmozduláson vettek részt: környékbeli búcsús ünnepeken, biciklis-, motoros-, terepfutóversenyeken teljesítettek szolgálatot. Minden szezon kezdetén, télen és nyáron közös gyakorlatokat szerveztek a borszéki hegyimentőcsapattal, illetve a barlangászok is gyakorlatoztak terepen.

Gyergyószentmiklós, Gyilkostó, a Nagy-Hagymás, Ditró és Vasláb hegycsoportjaiban az összesen 414 kilométernyi turistaútvonalból 151 kilométert sikerült digitalizálni. Ezt az elkövetkezendőkben is folytatják, hogy egyszerűsítsék a turisták terepen való mozgását. A továbbiakban a bicikliutak, valamint a panorámakabinok infrastruktúrás fejlesztésén is dolgoznak – mondta Elekes Huba, a hegyimentő szolgálat tagja.

Jelen pillanatban elegendő felszerelésük van ahhoz, hogy gond nélkül megoldják a mentéseket, viszont szükség van a bővítésre. Leginkább egy hószánt lenne fontos beszerezniük, hogy megkönnyítsék és gyorsítsák a téli mentéseket – tájékoztattak a hegyimentők.

A Gyergyószentmiklósi Hegyimentő Szolgálat csapatának 16 minősített tagjavan, melyből 9 hegyi-, 5 barlangimentő és 2 búvár. Ezenkívül több fiatal is most végzi a képzését, illetve egy aktív, 32 személyes önkéntescsapat is velük dolgozik.

Kövessen a Facebookon!