Hirdetés

Az orvosok negyven százaléka vonulhat nyugdíjba tíz év alatt

Hans Henri P. Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának igazgatója szerint az orvosok mintegy 40 százaléka nyugdíjba vonulhat a régióban a következő tíz évben, és még nincs kidolgozott terv a helyettesítésükre.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Az orvosok negyven százaléka vonulhat nyugdíjba tíz év alatt
Illusztráció Fotó: Sasin Tipchai, Pixabay

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Kluge a WHO európai regionális irodája tagállamainak csúcsértekezletén vett részt szerdán, amelynek központi témája az egészségügyben tapasztalható humánerőforrás-hiány. „Meg akarjuk változtatni a gondolkodásmódot a humán erőforrást illetően.

A humánerőforrás-válság az egész régióra jellemző.

Mindezek a problémák mielőbbi szakpolitikákat és intézkedéseket igényelnek. (..) A helyzet súlyos, erőforrásokat kell találni. A régió orvosainak 40 százaléka nyugdíjba vonul az elkövetkező tíz évben, és nincs egy terv a helyettesítésükre” – szögezte le beszédében Kluge.

A WHO szakértője szerint mindez azt jelenti, hogy

a pácienseknek hosszabb várakozási idővel, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés csökkenésével és az ellátás minőségének romlásával kell számolniuk.

Ennek elkerülése végett sürgősen ki kell képezni a szakemberek következő generációját – nyomatékosította.
Elsősorban azonban jobb munkakörülmények biztosításával, hatékonyabb szakmai képzéssel, szakmai szükségletek kielégítésével meg kell tartani az egészségügyi rendszerben a jelenleg ott dolgozó munkaerőt, és vonzóvá kell tenni az orvosi pályát. Meg kell győződni róla, hogy a kereslet és a kínálat ugyanazon a szinten van – magyarázta a WHO képviselője.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!