Hirdetés

Az eurózóna stagnált, a peremországok enyhén növekedtek

Az eurózóna gazdasága stagnált, az Európai Unió (EU) bruttó hazai terméke (GDP) zsugorodott a tavalyi negyedik negyedévben az előző három hónaphoz mérten; a tagállamok közül a legnagyobb gazdasági növekedést Görögország (1,4 százalék), Málta (1,2), Ciprus (1,1) és Románia (1) érte el.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Az eurózóna stagnált, a peremországok enyhén növekedtek
Illusztráció Fotó: Pixabay

Az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán közzétett felülvizsgált adatai szerint az euróövezet 19 országának GDP-je nem változott a 2022-es negyedik negyedévben a harmadik trimeszterhez képest, éves összevetésben azonban 1,8 százalékkal nőtt. A múlt hónapban közzétett előzetes becslésében az Eurostat negyedéves összevetésben 0,1 százalékos, éves összehasonlításban pedig 1,9 százalékos bővülésről számolt be.

Az Agerpres hírügynökség által szemlézett közlemény szerint az Európai Unió bruttó hazai terméke 0,1 százalékkal visszaesett a tavalyi negyedik negyedévben az előző három hónap adataihoz képest, éves összehasonlításban pedig 1,7 százalékkal nőtt. Február közepén kiadott jelentésében még 0,1 százalékos negyedéves és 1,8 százalékos éves növekedésről számolt be az Eurostat.

Lefelé módosították a foglalkoztatás növekedésére vonatkozó becsléseket is. Az új adatok szerint a negyedik negyedévben az euróövezetben és az Európai Unióban is 0,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévhez képest. Az előző jelentésben 0,4 százalékos növekedés szerepelt.

A tagállamok közül a negyedik negyedévben a harmadik negyedévhez mérten Máltán (1,6 százalék), Lengyelországban (0,9), Észtországban, Cipruson és Hollandiában (egyaránt 0,7) nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatottak száma. Románia azoknak a tagállamoknak az egyike, ahol a foglalkoztatottak száma az uniós átlaggal azonos mértékben, 0,3 százalékkal nőtt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!