Hirdetés

Az éneklés boldoggá tesz

„A zene szárnyán felemelkedünk és elrugaszkodunk a hétköznapi valóságtól, mintegy az égi szférákba emelkedünk. Mondhatjuk nyugodtan, az éneklés boldoggá tesz” – hangsúlyozta Sebestyén Péter, Csíkszenttamás plébánosa szombaton a 26. Felcsíki Egyházi Kórustalálkozón. A vándorrendezvényt három év szünet után Csíkmadarason szervezték meg.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Az éneklés boldoggá tesz
Éneklés Isten dicsőségére. Három év szünet után ismét találkoztak a felcsíki kórusok Fotó: Bíró István

Székely népviseletbe és díszes pelerinekbe öltözött kórustagok, illetve a felcsíki főesperesi kerület plébánosai népesítették be szombat délelőtt a csíkmadarasi római katolikus templomot. A 26. Felcsíki Egyházi Kórustalálkozóra mintegy 800 vendéget várt a helyi szervező egyházközség és partnerei. A kórusok seregszemléje szentmisével kezdődött, amelyet Bálint Emil, a csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia plébánosa, felcsíki főesperes mutatott be. Az ünnep szónoka, Sebestyén Péter, Csíkszenttamás plébánosa hangsúlyozta: a kórustalálkozó egyben közös hálaadás és Isten-dicsőítés. Rámutatott: minden éneklésnek köze van Istenhez, mert az ének enyhíti a fájdalmat, katarzist nyújt, Istenhez emel.

Bíró István


– A zene a lélek olyan húrjait mozdítja meg, amelyre más művészeti ág nem képes. Énekkel hitet, szerelmet lehet vallani, és az együtt éneklés megerősít, közösséget épít, falakat bont le, jeget tör, kapcsolatot épít, megóv a magányosságtól, megnyit a transzcendens felé. A szakemberek szerint még a szívünk is egyszerre ver, amikor közösen éneklünk – mondta a kórustalálkozó szónoka. Megjegyezte: fontos, hogy az éneklés során egyik szólam erősítse és díszítse a másikat. Hozzátette: másként énekel egyedül az ember otthon a fürdőkádban, rántáskavarás közben, másként a kocsmában, a házibuliban, és ugyancsak másként énekel a templomi kórusban, mert alkalmazkodni és figyelni kell a karvezetőre. Egyénileg mindenki hangja, igényessége és teljesítménye számít. Ezzel hozzák ki a lehető legtöbbet a darabból. Az egyházi kórustagok számára az éneklés nem sima produkció, hanem Isten-szolgálat, amely együttműködésre és figyelmezettségre serkent, segít abban, hogy az ember kilépjen magából, figyeljen a karmesterre, a zeneműre, a zeneszerző szándékára, és a darabban rejlő csodákat felfedezve bele tud helyezkedni egy isteni térerőbe, így lesz számára az éneklés eksztázis, istenélmény.
– A zene szárnyán felemelkedünk a hétköznapi valóságból, elrugaszkodunk a rideg hétköznapoktól, mintegy az égi szférákba emelkedünk. Mondhatjuk nyugodtan, az éneklés boldoggá tesz. Azért vagyunk itt, mert boldogok vagyunk, mert tudunk énekelni, szabad énekelni, lehet énekelni, és énekünkkel Istent dicsőítjük. Állítólag még a hosszú élet titkai között is szerepel az éneklés, akárcsak a humor, a csend és az imádság – emelte ki Sebestyén Péter, aki az éneklés jótékony egészségi hatásairól is beszélt. Végül arra kérte a találkozón megjelenteket, tudatosítsák, hogy a közös éneklés alkotás, illetve nyissák meg szívüket Isten előtt, hogy ne szakbarbárok akarjanak lenni, hanem az éneklés mögött legyen Istennek tetsző lelkiség, így lesz a kórustalálkozó is az öröm forrása.

Bíró István

Az egyházi rendezvényen húsz kórus vesz részt, két-két művet ad elő.
– Nagyon nagy élmény ez a találkozás, főleg úgy, hogy a járvány miatt három évre kimaradt. Most valóban hatványozottabban nagyobb az öröm. Nekem is és minden kántorkollégámnak, illetve kórustagnak egy nagy-nagy élmény, jó újra találkozni együtt lenni és énekelni, ez felemelő érzés – mondta lapunk érdeklődésére Bálint Zsolt, Csíkmadaras kántora.

Bíró István

– Már a kezdetektől részt veszek a kórustalálkozókon. Nagyon szeretem a közös éneklést, a sok szép hangot, nagyon fenséges érzés itt lenni. Nagyszerű élmény hallgatni az egyszerű emberek szép énekeit. Számunkra minden kórustalálkozó igazi ünnep, amelyre mindig szívvel-lélekkel készülünk – ezt már Regián Melinda, a madéfalvi egyházközség kórusának egyik tagja mondta.

Bíró István


A 26. Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó a központi parkban közös ebéddel és mulatsággal zárul. A rendezvény szervezését mintegy 90 önkéntes segíti.

FRISSÍTÉS:

A központi parkban összegyűlt kórusokat Péter Dávid, Csíkmadaras község polgármestere köszöntötte. Azt mondta, az ünnep különlegességét az is igazolja, hogy húszévente egyszer adatik meg egy községnek, hogy otthont adhat ennyi ember találkozásának. Úgy fogalmazott: hogy a találkozás mekkora érték, azt a világjárvány mindannyiunknak bebizonyította.

– Önök, kik most itt egybegyűltek, bizonyíték arra, hogy megőrizzük kulturális és vallási hagyományainkat. Higgyék el, ez a megmaradásunk záloga. Ehhez a munkához kívánok jó egészséget és kitartást! Megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem községünk egyházközösségének, a támogatóknak és az önkénteseknek, hogy hozzájárultak ehhez a csodálatos naphoz. A Jóisten áldja meg önöket! Isten óvjon minden jó szándékú magyar embert – tette hozzá a felcsíki település elöljárója.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!