Hirdetés

Az egészségturizmus éve lesz az idei a megyében

2023 az egészségturizmus éve lesz Hargita megyében. A tematikus év programját és részleteit csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a Visit Harghita csapatának tagjai. Az esemény helyszínéül a zeteváraljai Deság Resort szolgált, amely szintén kapcsolódik majd programcsomagjai által az egészségturizmus évéhez.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 5 perc
Az egészségturizmus éve lesz az idei a megyében
Egészség a középpontban. Idén erre épülnek a turisztikai szolgáltatások a megyében Fotó: Hodgyai István

A koronavírus-járvány jelentősen rányomta bélyegét a turizmusra, éppen ezért tavaly a Visit Harghita csapata úgy döntött, hogy tematikus éveket hirdetnek, amelyek köré számos programot építhetnek és csomagban kínálhatnak az ide látogató turistáknak. A kezdeményezésnek köszönhetően 2022-t a gasztronómia évének nyilvánították, amely hatalmas sikereket ért el, idén pedig az egészségturizmus kerül a középpontba. A tematikus év részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be.

Az egybegyűlteket elsőként Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd a Deság Resort képviselője, Szabó Ágnes is üdvözölte a jelenlevőket.

Hodgyai István

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyan nem lehetett személyesen jelen, ezért online kapcsolódott be a sajtótájékoztatóba. Elmondta, nagyon fontosnak és hasznosnak találja a tematikus évek bevezetését, mert ma olyan világban élünk a közösségi médiának köszönhetően, amikor csomagban, tömören és logikusan rendszerezve igyekszünk megtalálni a szabadidőnk eltöltéséhez is a legjobb ajánlatokat.

Fontos célunk, hogy minél kevesebben menjenek el a megyéből szabadidőt eltölteni, és minél többen ide jöjjenek hozzánk

– fogalmazott.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke szerint érdekes és hasznos felfedezés volt a turizmusban, hogy nem a turisztikai szereplők versenyeznek egymással egy megyén belül, hanem a turisztikai desztinációk versenye történik.

Hodgyai István

Ez azt jelenti, hogy

Hargita megye a belföldi turizmus esetében Brassó és Szeben megyével áll versenyben.

– Ez a verseny összefogásra és együttműködésre ösztönzi a Hargita megyén belül működő szereplőket, nekünk pedig, mint Visit Harghitának, az a szerepünk és egyben felelősségünk, hogy hatékonyan tudjuk ezt az összefogást megmutatni –nyomatékosított. Mint mondta, ha az országon belül hatékonyan tudják Hargita megyét pozicionálni a turisztikai térképen és népszerűsíteni, akkor ez a vendégéjszakák számának növekedését eredményezi, éppen ezért kezdték el tavaly a tematikus évek szervezését.

Tavaly a gasztronómia éve kapcsán nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk mind belföldről, mind pedig a határokon túlról, idén az egészségturizmus köré építünk

– ismertette Bíró Barna Botond. Hozzátette, az egészségturizmusban húzó három fő Hargita megyei desztinációra építenek, ezek Parajd, Tusnádfürdő és Borszék, de emellett az évet körbevonják olyan szolgáltatásokkal, amelyek a lelki és fizikai egészség megőrzését, visszaszerzését vagy megtartását jelentik. – Azt szeretnénk megmutatni, hogy Hargita megyének olyan változatos turisztikai kínálata van, amely családbarát, egészséges, finom, élménydús – fogalmazott Bíró Barna Botond.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója több felhívással is fordult a megyében működő turisztikai vállalkozókhoz.

Olyan konkrét programcsomagokat várunk tőlük, amelyek az április 7–9. közötti hétvégére szólnak, ekkor van ugyanis az egészség világnapja. Ezek lehetnek egészségmegőrző, kezelést nyújtó vagy a lelki egészséggel foglalkozó programcsomagok, olyan jellegűek, amelyek a megyének ezt az oldalát hangsúlyozzák

– részletezte Szabó Károly. Hozzátette, ezeket az ajánlatokat februárban összegyűjtik és népszerűsítik majd a bukaresti, illetve a budapesti turisztikai vásárokon is. Márciusban ugyanakkor egy információs kirándulást is szerveznének ismert véleményvezéreknek, akik letesztelik a kínálatot, és élményeket szerezhetnek.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!