Hirdetés

Az adományozás sportos ünnepe

Egy évtized alatt igazi tömegrendezvénnyé vált a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) adománygyűjtő sporteseménye, a FussNEKI. Ha a segítőket, önkénteseket is számítjuk, akkor ezernél jóval többen tettek az elmúlt hetekben, és főleg vasárnap azért, hogy majdnem félszáz civil szervezet megvalósíthassa elképzeléseit a közösség érdekében.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Az adományozás sportos ünnepe
Sokan megmozdultak Udvarhelyen. FussNEKI a városi parkban. Diadalittas csapat Fotó: Asztalos Ágnes

Összesen negyvennégy udvarhelyszéki civil szervezet vagy kezdeményezési csoport nevezett be az idei, immár tizenegyedik alkalommal megszervezett eseményre egy-egy megvalósításra váró ötlettel, amelyhez a közösség támogatását kérték. Mögéjük 731 nagykövet sorakozott fel, akik vállalták, hogy pénzt gyűjtenek és népszerűsítik az általuk kiválasztott projektet, sőt, hogy szaladnak, bringáznak is érte a nagy napon.

Vidám hangulat a Sétatéren
Vasárnap délben a városi park és környéke a Covid-járvány előtti FussNEKI! események hangulatát idézte, napsütéses őszi környezetben százak rótták a köröket, a városi strand előtt pedig valódi népünnepély fogadta a résztvevőket, látogatókat, a szurkolók tapssal, bekiabálásokkal biztatták a szaladókat. Ide várták reggel a nagyköveteket, azokat legalábbis, akik Székelyudvarhelyen tettek eleget vállalásuknak. A megnyitón beszélt a csíkszeredai The House Egyesület és a gyergyói Műhely Egyesület egy-egy képviselője is, ugyanis a program idén a Civil háromszög a közösségi filantrópiáért pályázat keretében valósul meg, amelyet az SZKA partnerségben bonyolít le az említett szervezetekkel, és az EGT-alaptól közel százezer euró értékű támogatásban részesül. E közös projektnek köszönhetően terjedt ki a jó példa megyénk másik két városára is.
Visszatérve az eseményre: reggel a nagyköveteknek zenés, mozgásos bemelegítőt tartottak, majd 11-kor startolt a nagy közösségi szaladás, kerékpározás, és 13 órakor ért véget. Idén türkiz színű pólót kaptak a mozgást vállalók, akik nagy része, mintegy háromnegyede a futást választotta. Veres Bernadett, az SZKA kommunikációs felelőse szerint Székelyudvarhelyen mintegy 300-an szaladtak, 400-an valamelyik udvarhelyszéki településen lendültek mozgásba vasárnap, és 31 személy külföldön, ott, ahol épp most él.

Asztalos Ágnes
Jó célért szaladtak, jó célért gyűjtöttek. Sportolt kicsi és nagy. FussNEKI a városi parkban

Közösségi ügy

A nézők közül valaki találóan jegyezte meg: a FussNEKI! jól ötvözi az egészséges mozgás és az egészséges közösségi szellem népszerűsítését.

Tény, hogy nemcsak a nagykövetek száma volt rekord az idén, a környezet adakozókedve is évről évre nagyobb, elég csak ránézni a rendezvény honlapján a benevezett szervezetek adatlapjára, és kiderül, hogy az általuk meghatározott célösszeget többnyire már rég meghaladták. A zárónapot megelőzően négy héten át várták az adományozókat, de természetesen tegnap is lehetett adakozni személyesen az esemény helyszínén, ahol minden csapatnak volt egy adománygyűjtő doboza. Veres Bernadett tegnap kora délután elmondta, hogy összesen 8175, különböző összegről szóló felajánlást regisztráltak a FussNEKI honlapján. A negyvennégy civil szervezet célösszege 376 300 lej volt, de a már megtett felajánlások összege 642 936 lejre rúgott tegnap, ami 171 százalékkal haladja meg a kitűzött célt. Ehhez jönnek még hozzá a helyszínen befizetett támogatások.

Az „összeszaladt” összegnek 90 százaléka marad a civil szervezeteknél, tíz százalék marad az SZKA-nál, amely – mint közölte a kommunikációs felelős – ebből az összegből fedezi a szervezési költségeket.

A teljesített kilométereket a szaladók és bringázók hétfő éjfélig vezethetik be a megadott alkalmazásba, és ugyancsak hétfő éjfélig lehet még új felajánlásokat tenni. A felajánlásokat egyébként október 16-ig lehet befizetni. Az eredmények végső összesítése (például hogy összesen hány kilométert tettek meg a nagykövetek, és hogy végül mennyi pénz gyűl össze) nagyjából egy hét múlva esedékes.

Kövessen a Facebookon!