Hirdetés

Árat emelt a távhőszolgáltató, februártól érkeznek a drágább számlák

Február közepén érkeznek az első, drágított távhőárat tartalmazó közműszámlák Gyergyószentmiklóson. A drágulás nyomán már nem termel veszteségesen a városi távhőszolgáltató.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc perc
Árat emelt a távhőszolgáltató, februártól érkeznek a drágább számlák
Többé nem termel veszteséget a távhőszolgáltatás Fotó: Barabás-Pál Hajnalka / Archív

Megemelte a távhőszolgáltatás árát a gyergyószentmiklósi önkormányzat a szolgáltató kérésére, januártól alkalmazza ezt a közmű.

– Még augusztusban terjesztettük be az új, 533,69 lejes árat, ezt december végén fogadták el, de csak idéntől tudjuk alkalmazni.

Az első, emelt díjas számlákat február közepére várhatják a fogyasztók  

– ismertette Angi Zoltán, a közmű hőszolgáltatásért felelős igazgatója.

Az 533,69 lejes ár nem tartalmazza az áfát. Ez a hivatalos fűtésidény végéig plusz 5 százalék, április elsejétől pedig plusz 19 százalék kiadást jelent.

További drágulás nem várható ebben a fűtésidényben 

A gyergyószentmiklósi önkormányzat támogatja a magánszemélyeket ezután is, gigakalóriánként 98 lejt vállal át a számlák értékéből, így a családok 435,69 lejt fognak fizetni áfa nélkül.

Az áremelés nyomán – hacsak újabb drasztikus emelések nem következnek be egy-egy árképző tényező kapcsán – a továbbiakban nem termel majd veszteségesen a rossz gazdasági helyzetben levő közmű.

– A 2021-es idényben, amikor főleg gázzal fűtött a közmű, mintegy 600 lejbe került egy gigakalória előállítása, 307 lejért tudtuk kiszámlázni a fogyasztóknak, egyre gyűlt a veszteség. Mostantól előállítási áron számlázhatjuk ki az elfogyasztott távhőt, nem nő tovább az adósságunk – mutatott rá az igazgató. Mint Angi Zoltán közölte, figyelembe véve, hogy közel öt hónapot vett igénybe a beterjesztett új távhőár elfogadása, nem tartja valószínűnek, hogy ebben a fűtésidényben újabb áremelésre sor kerülhessen.

Kövessen a Facebookon!