Hirdetés

Április első hetében lehűl az idő, de egy hét múlva ismét melegebb lesz a megszokottnál

Országszerte lehűl az idő a következő napokban, Máramarosban alig 13 fok körüli maximumok várhatók, április 7-e után azonban ismét melegebb lesz, mint ilyenkor általában – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 1. és 14. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Április első hetében lehűl az idő, de egy hét múlva ismét melegebb lesz a megszokottnál
Tavaszi rügyek. Illusztráció Fotó: Hodgyai István

A prognózis szerint Erdélyben keddtől csütörtökig jelentősen visszaesik a hőmérséklet az elmúlt napokéhoz képest, 13–17 Celsius-fok körüli maximumokra lehet számítani.

Ezt az időszakot fokozatos felmelegedés követi, április 7. és 10. között a nappali csúcsértékek regionális átlaga ismét jelentősen meghaladja a sokévi átlagot, 23–26 fok között alakul.

A vizsgált időszak utolsó napjaiban némileg visszaesik a hőmérséklet. Éjszaka többnyire 5-9 fokra lehet számítani, leszámítva a hét első felét, amikor 1 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet. Esőre az első napokban, majd április 10. után lehet számítani.


Hirdetés


Máramarosban is hűvös lesz kedden, 10–13 fok körüli maximumokkal, majd felmelegszik az idő, szerdától szombatig az évszaknak megfelelően 16–19 fok közötti csúcsértékek várhatók, 7-e és 10-e között pedig nagyon meleg lesz, 24–26 fok közötti maximumokkal. Éjszaka 8–11 fokig csökken a hőmérséklet, csak a hét első napjaiban lesz ennél hidegebb (5–7 fok). Kisebb-nagyobb esőzések a vizsgált időszak elején, majd 10-e után várhatók.
A Bánságban és Körösvidéken kedden 14–17 Celsius-fokos maximumokra lehet számítani, az ezt követő napokban azonban fokozatos felmelegedés várható, április 3. és 6. között 20–24 fok közötti, majd 7. és 10. között 25–28 fok közötti csúcsértékekkel. A minimumok 9–13 fok között alakulnak, ennél hidegebb csak szerdára virradóra lesz, akkor 5–7 fokig csökken a hőmérséklet. A vizsgált időszak első napjaiban, majd április 10. után kiterjedt területeken fordulhat elő eső.

A hegyekben április 6-ig a sokévi átlagnak megfelelően alakul a hőmérséklet, 3–10 fok közötti maximumokkal és mínusz 2, plusz 3 fok közötti minimumokkal.

Április 7. és 10. között is sokkal melegebb lesz, mint ilyenkor általában, a nappali csúcsértékek átlaga 10 és 20 fok, az éjszakai minimumoké 2 és 10 fok között változik. Április 4-ig, majd 10-e után sokfelé várható csapadék, többnyire eső, a magas hegyekben havas eső formájában – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!