Hirdetés

Annától Ünigéig, Bencétől Amzáig

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban született meg az új esztendő első Hargita megyei babája: a borzonti szülők kislánya az Abigél nevet kapta. Rövidesen Székelyudvarhelyen egy kisfiú látta meg a napvilágot. A gyergyószentmiklósi kórházban az első újszülött január másodikán jött a világra. Az egészségügyi intézmények tájékoztatása szerint a babák és szüleik jól vannak.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 5 perc
Annától Ünigéig, Bencétől Amzáig
Fotó: Illusztráció

A Csíkszeredai Megyei Sür­gő­sségi Kórház új­szü­löttosztályán az év első kisbabája természetes szüléssel érkezett a világra. A borzonti kislány éjfél után 28 perccel született, és az Abigél nevet kapta. A Bodó család első gyermeke 3410 grammal jött a világra. 

Az ikrek taroltak Csíkban

Az egészségügyi intézmény tájékoztatása szerint 2022-ben a csíkszeredai kórházban összesen 1351 baba született, köztük 20 ikerpár. Az 1351 újszülött közül 700 kisfiú (51,8%) és 651 kislány (48,2%). A legtöbb kisbaba szeptemberben, összesen 129, a legkevesebb, azaz 91 júniusban született.
A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint 1704 újszülöttet anyakönyveztek a csíkszeredai városházán, de az említett adat mögött találjuk a Csíkszeredában szü­le­tett környékbelieket is. A tavalyi csíkszeredai 281 újszülött közül 147 lány és 134 pedig fiú. Egyébként a statisztikai mutatók szerint 2022-ben 2021-hez képest 25-tel kevesebb csíkszeredai újszülöttet anyakönyveztek.
A legnépszerűbb lánynevek listáján első helyen, de holtversenyben a Hanna és az Anna szerepel. Nyolc-nyolc kislányt neveztek Hannának és Annának. 2022-ben a lánynevek között népszerű volt a Sára és a Sarolta is, de anyakönyveztek Angyalka, Lara, Letícia, Lotti, Milla, Mira, Nara, Ünige és Zinka nevű újszülöttet is.
Fiúnevek közül igencsak népszerű volt a Mátyás és az Ádám. Előbbiből kilencet, míg az utóbbiból nyolcat anyakönyveztek. A Mátyás és az Ádám nevek után, a korábbi évekhez hasonlóan, igencsak közkedvelt név volt a Balázs és a Dávid/David.

– Ritkán használt, de akár többször is anyakönyvezett fiúnevek 2022-ből: a Benett, Illés, Jankó, Kende, Liam, Miló, Regő és a Zente – olvasható a hivatal tájékoztatásában.


Illusztráció

Anna és Bence a legnépszerűbb 

Székelyudvarhelyen 2023-ban az első baba január elsején délelőtt 9 óra után 37 perccel látta meg a napvilágot. A kisfiú a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban jött világra. A kisfiú 3 kilogramm 60 dekagrammal és 56 centiméterrel született. Az újszülöttet az oklándi édesanya természetes szüléssel hozta a világra, és a Medárd nevet adta neki – tájékoztatott Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. 
Ugyancsak Zörgő Noémitől tudjuk, hogy 2022-ben 1218 kisbaba látta meg a napvilágot Székelyudvarhelyen, a városi kórházban. A legtöbb születést – akárcsak a megyeszékhelyen – szeptemberben jegyezték, 121-en jöttek világra, míg júniusban születtek a legkevesebben, akkor 87 kisbabát jegyeztek a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal anyakönyvi hivatalában. A városháza sajtószóvivője azt is elmondta, a nemek szerinti eloszlás mérlege ezúttal a fiúk javára billent el, ugyanis 636 kisfiú és 582 kislány született az elmúlt év során. 
A legkedveltebb nevek listáját a lányok esetében továbbra is az Anna vezeti, de a top ötben szerepel a Hanna, Vivien, Viktória és a Boróka is. A fiúnevek toplistáján az első helyen holtversenyben áll a Bence és a Dávid. Ezeket a neveket választották leggyakrabban, de népszerű volt a Zalán, az Ábel és a Magor név is az udvarhelyszéki szülők körében. Mint minden évben, tavaly is volt jó néhány olyan kisbaba, különleges nevet választottak szüleik. Ilyen volt a lánynevek közül a Bejke, Bora, Cseperke, Kisó, Lia, Luna, Minka, Róna, Éda, fiúk esetében pedig a Zete, Zétény, Mór, Mendel, Medárd, Kolen, Ata és az Amza. 

Gyergyóban másodikán született az év első babája

A gyergyószentmiklósi kórház az idei év első szülöttje január 2-án, 19 óra 35 perckor jött a világra. Az egészségügyi intézmény tájékoztatása szerint a kisfiú egy gyergyócsomafalvi család második gyermekeként, 3900 grammal és 53 centiméterrel született, a Botond nevet kapta. Gyergyószentmiklóson az előző évekhez képest csökkenő születésszámot jegyeztek: a megyei jogú város kórházában 2020-ban 331, 2021-ben 292, tavaly pedig 276 újszülött látta meg a napvilágot. A 2022-es adatok szerint négy ikerszülés volt a kórházban, a megszületett babák közül 130 fiú és 146 lány – mondta el érdeklődésünkre Fülöp Enikő kórházmenedzser. 
Az egészségügyi intézmények tájékoztatása szerint az év első Hargita megyei babái és szüleik jól vannak, egészségesek.
 

Tudósított: Bíró István, Fórika Dóra, Hadnagy Éva, Miklós Dalma-BettinaHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!