Hirdetés

Amit olvasunk, az rólunk is szól

A biblioterápiás vagy irodalomterápiás csoport olyan lehetőség, ahol irodalmi szövegek segítségével ismerhetjük meg jobban önmagunkat. Jövő héttől a székelyudvarhelyi könyvtárban is indul ilyen csoport.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Amit olvasunk, az rólunk is szól
Könyv, irodalom, terápia. Újdonság a könyvtárban Fotó: Hodgyai István

A biblioterápiás foglalkozássorozatot a Bagolyvár könyvrajongók csoporttal közösen Barabás Enikő mentálhigiénés szakember, könyvesbolt-tulajdonos indítja. Március 29-én délután lesz az első, a foglalkozásokat kéthetente szervezik meg, maximum 10 fővel. Az első alkalomra máris beteltek a helyek.
– Azt látom, az emberek jó része az utóbbi időben inkább regényeket olvas, és én szeretnék rövidebb műveket, akár verseket, rövidebb prózai alkotásokat is behozni a köztudatba, amelyek szerzői nem nagyon ismertek. Tehát van egy olvasói ízlést formáló célja is a foglalkozásnak. Másrészt annak felfedezése, hogy amit választunk, amilyen olvasmányok érintenek meg bennünket, az tulajdonképpen rólunk szól, visszatükrözése annak, hogy milyen állapotban vagyunk, éppen mi foglalkoztat – vázolta Barabás Enikő a biblioterápia lényegét.
Kiemelte, hogy a foglalkozás nagyban hasonlít egy önismereti csoporthoz.
– Kétórás foglalkozásokról van szó, a rövid prózai vagy lírai művek elolvasása után bőven marad idő az előhívott érzések megosztására, megbeszélésére. A csoportfoglalkozás által maga az olvasás is tudatosabbá válhat, előtérbe kerülhet önreflexív jellege is – tette hozzá a szakember. 
A jövő héten induló biblio­terápiás foglalkozássorozat tehát nem olvasóklub, és nem igényel előzetes olvasást, felkészülést, sőt még azt sem, hogy minden alkalomra ugyanazok az emberek jöjjenek. Fizetni nem kell érte, de regisztrálni szükséges. Egyelőre 18 év fölötti személyeknek szánják a programot, de Barabás Enikő gondolkodik középiskolások számára indítandó csoportfoglalkozáson is. Az első alkalomra egy eléggé elfeledett erdélyi szerző, Petelei István írásával készül a csoportvezető.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!