Hirdetés

„Álmot” kergetnek

Megjósolhatatlan végkifejletű mérkőzésen Argentína és Horvátország feszül egymásnak ma este a katari labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjében. A vb-n mától az új, al-Hilm, azaz „álom” névre keresztelt lasz­tit rúgják.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 4 perc
„Álmot” kergetnek
Bevált. Orsato már vezetett győztes meccset Messiéknek Fotó: fifa.com

Az olasz Daniele Orsato fújja a sípot a katari labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjében, az argentinok és a horvátok ma este kilenckor kezdődő összecsapásán. Orsatónak ez a harmadik megbízatása a világbajnokságon, a Katar – Ecuador nyitómérkőzés mellett éppen Argentínának vezetett a tornán, méghozzá a Mexikó elleni csoportmeccsen – akkor a dél-amerikaiak nyertek 2–0-ra. A 47 éves játékvezető Horvátországnak is fújt korábban, többek között a tavalyi Európa-bajnokságon is, a horvátok Anglia elleni, 1–0-ra elveszített meccsén. Orsato először vezet elődöntős mérkőzést vb-n és Eb-n. Az olasz bíró a Bajnokok Ligájában már jókora tapasztalattal rendelkezik, 2020-ban például megkapta a Paris Saint-Germain – Bayern München döntőt is. Orsato az elődöntős feladattal nagy valószínűséggel lemondhat a fináléról.
A Messi, illetve Modrić által vezetett csapatok immár nem az al-Rihla, vagyis „utazás” névre keresztelt labdát kergetik ma este Loszaílban, hanem az új, al-Hilm, azaz „álom” nevű lasztit, melyet a vb utolsó négy mérkőzésére „dob be” a sportszergyártó. Az új labda mintázata és főbb stílusjegyei hasonlóak az előzőhöz – miként egyedi technikai adottságai sem változtak –, a színei azonban alapjaiban mások. A korábbi fehér alapszínt az arany váltotta, míg a mintázatban már nem a kék a meghatározó, amely több színnel egészült ki, hanem a bordó és annak árnyalatai, valamint a piros és a fekete.
És még egy vb-hez kapcsolódó érdekesség: a Bayern München annak ellenére a legtöbb játékost adja a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, hogy a német válogatott már rég nincs versenyben a tornán. A bajorok részéről hat futballista is érdekelt, közülük négyen franciák (Pa­vard, Upamecano, Coman, Hernandez), egy marokkói (Mazraui) és egy horvát (Stanisic). A Sevilla (3 argentin, 2 marokkói) és az Atlético Madrid (3 argentin, 1 francia, 1 horvát) egyaránt öt játékost ad az elődőntőbe. A marokkói Vidad Casablanca három játékost ad az elődöntőbe, akárcsak a Paris Saint-Germain, a Juventus és a Tottenham, de többet, mint a Barcelona, a Chelsea vagy éppen a Manchester United.

Labdarúgó-vb, Katar, elődöntő

Ma, 21 óra, Loszaíl, Lusail Iconic Stadion
Argentína – Horvátország
A találkozót az M4 Sport és a TVR 1 közvetíti élőben.

Kövessen a Facebookon!