Hirdetés

Áldás az autókra és az utazókra

Megáldották a Hargita Megyei Mentőszolgálat és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház járműveit Szent Kristóf, az utazók védőszentje emléknapja alkalmából. 

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Áldás az autókra és az utazókra
Megszentelték a járműveket. Szent Kristóf segítségével közlekednek Fotó: László F. Csaba

A katolikus egyház július 25-én Szent Kristóf, a népies vallásosság egyik közkedvelt alakjára emlékezik. A hagyomány szerint a 3. század környékén vált vértanúvá.

– Szent Kristóf pogányként lett kereszténnyé. A legenda szerint hatalmas termetű, közel hat méter magas volt. Nagy vágya volt, hogy a legnagyobb úrnak szolgáljon. Kereste, hogy hol találhatja a legnagyobb Urat. Mindaddig, ameddig egy remete azt nem mondta neki, hogy akkor fogja a Jóistent szolgálni, hogyha az embereket szolgálja, ott, ahol a leginkább szükség van rá. Egyszer odaállt egy nagyon veszélyes folyó partjához azért, hogy átsegítse az embereket egyik partról a másikra. Miközben ezt a szolgálatot teljesítette, egy gyermek is odakerült, akit a vállára vett, közben azt érezte, hogy ilyet még soha nem tapasztalt. Ő egy hatalmas, erős ember volt, de ekkora terhet nem cipelt, alig bírta el. Amikor átértek a másik partra, akkor mondta neki a gyermek, én vagyok Jézus Krisztus, nemcsak engem hordasz, hanem a világ egész terhét hordoztad. Ezáltal megtörtént Kristóf legnagyobb vágya, az Úrnak szolgált. Ezért így tekint rá az egyház, mint aki az Urat szolgálva szolgál minket is, szolgál, és mi élünk az ő pártfogásával, segítségégével, és kérjük őt, segítsen bennünket is az úton, hogy épségben tudjunk megérkezni – mondta Guia Hugó ferences szerzetes, a csíkszeredai kórház lelkésze, aki megáldotta a kórház és a mentőszolgálat járműveit.

László F. Csaba
– Mindenekelőtt ilyenkor a lelki útra is tekintünk, és kérjük segítségét, hogy a földi életből eljuthassunk az örök életre. Fontosnak tartottam, hogy megáldjuk a mentőszolgálat és a sürgősségi kórház járműveit azért, mert nagyon sok ember szolgálatában állnak ezek az autók, és fontos tudatosítanunk magunkban, hogy az értünk végzett szolgálatot nem egyedül, hanem Istennel végzik, és egyben érte is végzik – tette hozzá a kórházlelkész, aki Szent Kristóf-érmet is ajándékozott az egészségügyben dolgozóknak.

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. CsabaHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!