Alázat és harc

Fiatal sportoló tehetségeket bemutató sorozatunkban folytatjuk a gyergyószentmiklósi Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub öklözőinek bemutatását.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 5 perc
Alázat és harc
Kozma Lívia két bajnokságban is a dobogó legmagasabb fokán állhatott Fotó: Kozma Lívia archívuma

A 15 éves Benedek Péter Gyergyóújfaluban lakik, és négy és fél éve jár ökölvívásra, a báró Wesselényi Miklós iskolában magántanuló. A fiatal bokszoló elmondta, hogy tízéves korában ragadta el az ökölvívás iránti szenvedély, megtetszett neki a fegyelem és a harcolni vágyás is hajtotta. A kezdeteknél Huszár Árpád, Huszár Dávid és Réti Zsolt Sándor egyengette a fejlődését, hozzuk csatlakozott edzőként Máthé István is. A bokszról úgy tartja, az a legmegragadóbb benne, hogy mindig harcolni kell, és alázatra is tanít. Ugyanakkor nem találja durvának, nem szerzett az elmúlt évek alatt komolyabb sérülést. A kezdetekkor természetesen a család összes tagja féltette, „mert ezelőtt még nem volt ilyen sport Gyergyószentmiklóson és a közelben sem, de idővel látták, hogy nincs mitől félteni” – fogalmazott.
Péter büszke az ökölvívásban elért eredményeire. Romániában és Magyarországon országos bajnok és kupagyőztes, Görögországban nemzetközi tornán ért el első helyezést, és Csehországban az olimpiai reménységek tornáján diadalmaskodott. Ezek közül a görögországi győzelemre a legbüszkébb – mondta Benedek Péter.
A fiatal ökölvívó szeretne eljutni az olimpiára, valamint világ- és Európa-bajnokságon szerepelni. Példaképe az életben az édesapja, az ökölvívásban pedig Manny Pacquiao (Pakman).

Leány a gáton

Ritkaságszámba megy mi­felénk, hogy egy lány „férfias” sportágat válasszon, ám a Godako Sportklubnál többen is bontogatják szárnyaikat.
Kozma Lívia 16 éves, Nagy­szalontán él és a helyi Arany János Elméleti Líceumába jár iskolába. Lassan két éve bokszol. 
– Komolyabban az ökölvívást egy éve űzöm, amióta Huszár Árpád az edzőm. Azért választottam ezt a sportot, mert nagyon megtetszett nekem – fogalmazott a fiatal ökölvívó. Mint elmondta, ami nagyon megfogta a bokszban, az az, hogy „nagy figyelem, munka, alázat, becsület kell hozzá, és ami a legjobb, hogy az edzőm örömmel segít, hogy ezt megtanuljuk és a legnehezebb pillanatokban is képesek legyünk felállni és továbbmenni – osztotta meg Lívia. Azt is elmondta, hogy egyáltalán nem tartja durvának az ökölvívást, mert ha annak tűnt volna, akkor „egyszerűen nem kezdett volna bele”. 
– Nagyon sokan vannak úgy vele, hogy miért kell ezt egy lánynak csinálni, és mi hasznom van belőle, de én ezeknek a szavaknak nem szoktam engedni, mivel tudom, hogy mi a jó nekem – fogalmazta meg Kozma Lívia.
A Godako sportolója 2022- ben román és magyar bajnok lett, három nemzetközi versenyen is győzelemmel zárt. 
– Nekem álmaim nem voltak ebben a sportban, de ha már idáig eljutottam, akkor el szeretnék jutni az olimpiáig. A családom nagyon támogat ebben a sportágban, nagyon büszkék rám, hogy idáig eljutottam, és hogy ilyen eredményeim vannak. A példaképem Papp László – mondta lapunknak Kozma Lívia.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!