Hirdetés

A szakmai érvényesülés útjára terelték a diákokat 

Harminchét diák elhelyezkedett a munkaerőpiacon, tizenkilencen pedig a továbbtanulást választották azok közül a szakiskolás diákok közül, akik részt vettek a Harghita Business Center „Future Builders”, azaz Jövőépítők elnevezésű programjában. Az uniós finanszírozású oktatási projekt eredményeiről keddi sajtótájékoztatójukon számoltak be a lebonyolítók. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 5 perc
A szakmai érvényesülés útjára terelték a diákokat 
Jövőépítők. Beszámoltak a szakoktatási projekt eredményeiről Fotó: Hadnagy Éva

Az oktatási programot lezáró keddi sajtótájékoztatón elhangzott: két éve kezdték el a „Future Builders” (Jövőépítők) elnevezésű projektet a székelyudvarhelyi Harghita Business Centerben. Ennek lebonyolítói sikerként könyvelték el az elért eredményeket. Szakács-Paál István, a HBC igazgatója elmondta: egyfajta premier projekt végére értek, hiszen ez volt az első nagyobb értékű EU-s finanszírozású projektjük, amelynek fő pályázói voltak. A HBC partnere a kétéves projekt során a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért, illetve a Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetség volt.

Amit a lebonyolított programról tudni érdemes

A 2 350 000 lej összértékű programot Pálfi Kinga projektmenedzser mutatta be. Kiemelte, elsődleges sikert az jelentette számukra, hogy megtalálták a főbb partnereiket, akik segítségével sikeresen lebonyolították a hosszú, ám megítélésük szerint igencsak hasznos programot. A projekt fő célja az volt, hogy megmutassák a szakközépiskolákban és szakiskolákban tanuló diákoknak, hogy

el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon tanult szakmájukban, anélkül, hogy el kellene hagyniuk szülőföldjüket.


– Úgy állítottuk össze a projektet, hogy kereskedelem szakos diákoknak próbáltunk meg minél több helyszínen, minél változatosabb munkakörülmények között szakmai gyakorlatot biztosítani, úgy, hogy előtte egy szakmai személyiséget mérő teszten is részt vettek – részletezte Pálfi Kinga. Hozzáfűzte: 184 diák vett részt a személyiségteszten, közülük 140-en szakmai gyakorlatot végeztek négy héten át, különböző helyszíneken. Mint mondta, sikerült olyan együttműködési megállapodást kötniük hat céggel és két iskolával, név szerint a Kós Károly Szakközépiskolával és a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceummal, amelynek köszönhetően ezt a fajta szakmai gyakorlatoztatási formát mint jó példát folytatják és továbbfejlesztik. 

– A célunk az volt, hogy ezek a gyerekek megtapasztalják, hogy vannak munkahelyek itthon is, a cégeknek pedig megmutatni, hogy vannak tehetséges gyermekek, akikkel érdemes foglalkozni.

Mindezt pedig az itthon maradásért és a megfelelő gazdasági fejlődésért tettük – fogalmazott. – A projekt eredményeként 37 diák állt munkába, ami kiemelkedő eredménynek számít, 19-en pedig továbbtanultak – fűzte hozzá. – Büszkék vagyunk arra, amit megvalósítottunk, hiszen ezt a 2 350 000 lejt itthon tartottuk, és Udvarhelyszéken költöttük el, elsősorban az udvarhelyszékiek javára – jegyezte meg Pálfi Kinga.

Az eseményen jelen volt a Melinda cégcsoport képviselője, Szabó Bernadett is, aki elmondta, cégük új partnerként csatlakozott a programhoz. Mint részletezte, nagyon hasznosnak találták a programot, éppen ezért ha a gyakorlatozó diákok náluk szeretnének munkát vállalni, szívesen látják őket.

Sánduly Márk, a Kós Károly Szakközépiskola tizenkettedikes diákja is részt vett a programban. Beszámolója szerint jó volt diákként átfogó betekintést nyerni tanult szakmájuk működésébe és kipróbálni a különböző munkaköröket. 

Elindult az Esély az Esélyhez program
A sajtótájékoztatón egy nemrég induló projekt, az Esély az Esélyhez című EU-s finanszírozású program részleteire is kitértek. A programot főpályázóként a Civitas Alapítvány bonyolítja le, és az inkubátorház segíti ebben partnerként. Kis Zoltán projektfelelős elmondta: harminc év fölötti munkanélkülieknek vagy inaktív személyeknek szól ez a program, akik ingyenes szakács- és pincértanfolyamokon vehetnek részt. A képzés időtartama 720 óra. Az első csoport Székelyudvarhelyen indult hétfőn, 28 fővel, de a Sóvidéken, Korondon is képzést indítanak márciusban, a jövőben pedig Csíkszeredában is meghirdetik a projektet. A résztvevők az EU-ban elismert diplomát kapnak, illetve ösztöndíjat is kaphatnak a képzés ideje alatt – hangzott még el a sajtótájékoztatón.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!