Hirdetés

A Refiben a Mikulás a tanügyminiszter

Tematikus napok zajlanak a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban, sok öleléssel, tánccal, vidámsággal, ajándékkal, felelésmentesítő cetlik osztogatásával, vetélkedővel. Ezen a héten a közösségre, az egymásra figyelésre kerül a fókusz a patinás iskolában, a negyedik alkalommal jelentkező rendhagyó rendezvény hatása már jól tetten érhető a diákok között.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
A Refiben a Mikulás a tanügyminiszter
Pezsgés a Refiben. Lehet ilyen is az iskola Fotó: Hodgyai István

A Szeretet7 már beépült az iskola hagyományai közé, ötletgazdája, Szalay Zsuzsanna iskolai tanácsadó az iskola közösségi életének erősítéséhez, a kapcsolatokban a szeretés képességének fejlesztéséhez kívánt hozzájárulni a projekttel. A szervezéssel az iskola diáktanácsa foglalkozott, Szalay koordinálásával, továbbá előkészületként minden diák kihúzta egy társa nevét, akivel párt alkot a hét folyamán. Újdonságként idén az elemi osztályokat is bevonták az eseményekbe.

– A gyerekek már nagyon várják, leginkább azért szeretik, mert ennek a hétnek teljesen más a hangulata, jól érzékelhető a merevebb iskolai légkör oldódása. Én szeretem, ha az iskola másról is szól, mint a tanulásról, teljesítésről, számonkérésről, stresszről, rohanásról, és fontosnak tartom a jó hangulatú közösségi élmények megélését. Az sem véletlen, hogy adventben rendezzük meg, mert jól beleillik a szeretet ünnepére való készülődésbe – mondta az kezdeményező.

Hodgyai István

Kiegészítő programként idén is elindították a tanári Leg-Ligát, a diákok a hét folyamán szavazhatnak a szerintük legérdekesebb órát tartó, legstílusosabb, legviccesebb, legdiákpártibb, legfitteb tanárra és a született pedagógusra. Egész héten működik a villámposta-szolgálat, a tanulók – akár név nélkül is – elismerő szavakat küldhetnek egymásnak.

Meghirdettek egy filmes vetélkedőt is, amelynek a témája az, hogy a Mikulást nevezik ki tanügyminiszternek, és vajon hogyan alakítaná át az oktatást, hogy a gyerekek fejlődjenek is, és szeressék is az iskolát.

A nyertes osztály tagjai iskolai pecséttel ellátott felelésmentesítő cetliket nyernek, amelyek beválthatók „felelés-veszély” esetén bármelyik tanóráján az évnek.

A Szeretet7 kiinduló ötletét Gary Chapman amerikai író és párkapcsolati szakértő szeretetnyelvről szóló elmélete adta – mesélte Szalay Zsuzsanna, aki munkája során nagyon fontosnak tartja az önismeret és az érzelmi intelligencia fejlesztését a diákok körében. Chapman szerint mindenkinek van egy „domináns szeretetnyelve”, ezek az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és testi érintés, a hét programját ezekre építették fel az idén is. A játékos gyakorlatok során a diákok (és a pedagógusok is akár) megtapasztalhatják, hogy hozzájuk mi áll a legközelebb, és mit tudnak ők nyújtani másoknak.

– Arra gondoltam, hogyha ebben a dologban tudatosabbá válunk, azzal elfogadóbbak is lehetünk. A diákok jó része már jobban érti, hogy bizonyos kapcsolatok miért nem működnek, hogyan lehetne javítani azokon, mert lehet, hogy például nem egy nyelvet beszélnek. Már egyértelműen látszik szóhasználatukban, beszélgetéseikben, visszaköszön a szülők visszajelzéseiből, hogy tudatosak a szeretetnyelvekben, saját maguk és a mások igényeinek felismerésében. A pszichológiai műveltségük egyértelműen bővült – húzta alá Szalay Zsuzsanna.

Hodgyai István

Hétfőn elismerő szavak gyűjtésével indult a projekt: a diákok a párjukról kértek erősségekre vonatkozóan visszajelzéseket a társaiktól és legalább egy tanártól is. Kedden saját készítésű kis ajándékkal lepték meg a társukat, az iskola díszvendége volt a Mikulás, szerdán egy nagy közös tánc, illetve az intimitásról való beszélgetés adta meg a minőségi idő élményét. Csütörtökön van a testi érintés napja, a diákok ingyen ölelést kérhetnek azoktól, akik piros színű felsővel jelzik „megközelíthetőségüket”. Pénteken a szívességek napja következik, a párok egymásnak tesznek meg valamit, amire a másiknak szüksége van. A nagyszünetben tartják meg ugyanakkor a projekt záróeseményét, amikor díjazzák a szavazásban győztesként kikerülő tanárokat, ráadásul a pedagógusok egy meglepetés-előadással is készülnek.

A szervezők már a tavaly is felajánlották, hogy a programot szívesen átadják megvalósításra más iskolának is. Mint kiderült, idén a Marosvásárhelyi Református Kollégium is megszervezi a maga Szeretet7-ét.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!