Hirdetés

A normális viselkedéstől a sokkoló devianciáig

Mi a normális, mi számít deviánsnak, és mitől kapunk kulturális sokkot? Többek között ezeket a kérdéseket feszegette az a kulturális sokszínűségről szóló interaktív előadás, amelyet a Magyar Néprajz és Antropológia Intézet oktatója és hallgatói tartottak Gyergyószentmiklóson. A műhelyfoglalkozásokat ugyanakkor Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen megtartják, amelyekkel elsősorban a középiskolás diákok érdeklődését igyekeztek felkelteni nemcsak a téma, hanem az intézet iránt is.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
A normális viselkedéstől a sokkoló devianciáig
Az emberi viselkedésminták eltérő kulturális értelmezéseiről is szó esett az előadáson Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Milyen viselkedések láttán kapunk kulturális sokkot egy idegen országban, közösségben? Mi hogyan és mivel sokkoljuk a hozzánk érkező turistákat, vendégeket? Létezik olyan, ami számunkra normális, de más kultúrában deviánsnak számít? És minden kulturális különbség ellenére miben hasonlítunk mégis egymáshoz? Ezekről a kérdésekről tartotta kedden interaktív előadását Szabó Árpád Töhötöm, a Magyar Néprajz és Antropológia Intézet oktatója Gyergyószentmiklóson a Salamon Ernő Gimnáziumban, majd a Tarisznyás Márton Múzeumban.

– Jó hangulatú beszélgetések alakultak ki az előadás kapcsán, ahol mindenki el tudta mondani, milyen tapasztalatai vannak a kulturális sokkról, sokszínűségről. Reményeink szerint a téma felvetése után más hangsúllyal beszélnek majd a kulturális idegenségről az emberek, de legalább az érdeklődésük fokozottabb lesz eziránt – beszélt tapasztalatairól Szabó Árpád Töhötöm egyetemi oktató. Előadásában elmondta:

többször előfordul, hogy amit mi civilizálatlan viselkedésnek tartunk, más népeknek teljesen természetes,

például Norvégiában az emberek nem fújják az orrukat zsebkendőbe, hanem szipognak, vagy a földre fújják. A magyarok számára ez sokkoló, más kultúrák számára viszont az lehet hasonlóan furcsa, hogy mi az orrváladékunkat a zsebünkben tartjuk.

A kulturális sokszínűségről szóló előadás kapcsán elsősorban középiskolás diákokat szólítottak meg az oktatási intézményekben, de minden városban voltak más érdeklődők is. A workshop nem titkolt célja az volt, hogy a diákok érdeklődését felkeltsék az intézmény iránt, így az előadás részeként harmadéves, művelődésszervező szakon tanuló diákok is megosztották élményeiket a kulturális sokk témájában.

Az előadáson megfogalmazódott:

a kulturális különbözőségek megismerésével jobban megérthetjük nagyszüleink generációját, de jobban ráláthatunk a fiatalok szokásaira is.

Az egyetemes kulturális tények – a szépség, a transzcendenssel való kapcsolat, a házasság – azonos kategóriák, de minden kultúrában eltérő értelmezésben vannak jelen. Elődeinkhez és más kultúrákhoz képest mi is deviánsak vagy akár egzotikusak vagyunk – hangzott el egyöntetű következtetésként a műhelyfoglalkozás zárásaként.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!