Hirdetés

A műjégtől a jégkalákáig

A hideg idő beköszöntével sokan döntenek a korcsolyázás mellett: a megyé­ben számtalan lehetőség van hódolni ennek a népszerű téli sportnak. A városon élők – de nemcsak – többnyire műjégen siklanak, mások közösségi munkával öntenek jeget, és élnek a sportolás lehetőségével.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 10 perc
A műjégtől a jégkalákáig
Kicsik és nagyok egyaránt szeretnek jégen siklani. Kikapcsolódás Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában a Molnár Lajos sátorban és a Vákár Lajos műjégpályán egyarán működik a közkorcsolyázás – azaz a „publik” –, így meghatározott program szerint lehet kor­csolyázni. Mindkét helyszínen egész télen, előreláthatólag márciusig, előbbiben információink szerint március végéig lesz lehetőség közkorcsolyázásra.


Hirdetés

Három pálya Csíkszeredában

Páll Andrea, a Csíki Sportcentrum ügyvezetője kifejtette: árajánlatot kértek a szabadtéri korcsolyapálya költségeire. A Csíki Sportcentrum első alkalommal fogja üzemeltetni a Csíkszereda főterén, téli szezonra – előreláthatólag február végéig – felállított szabadtéri korcsolyapályát. Mivel az önkormányzathoz tartozó cég az állami korlátozások miatt nem tud személyzetet alkalmazni ennek működtetésére, kénytelenek külsős céggel szerződést kötni az üzemeltetésre, de a sportcentrum irányítása alatt.

– A december 1-i ünnepre való tekintettel a főtéren az előkészületeket nem tudjuk még elkezdeni, mert a prefektusi hivatal fogja használni az ünnepség alatt. Leghamarabb negyedikén kezdődik a szabadtéri korcsolyapálya felállítása, a homokágy kialakításával és a pálya szintezésével

– mondta az ügyvezető.
Hozzátette: ha ezzel elkészültek, akkor hozzák a konténereket és a pálya egyéb elemeit, utána kezdődhet a jég öntése, kedvező időjárás esetén – a legjobb forgatókönyv szerint – december közepétől lehet majd használni a korcsolyapályát.

– Sűrű havazásban vagy enyhe időjárási körülmények között nem lehet jeget önteni

– jegyezte meg az ügyvezető. – 2021-ben volt legutóbb a város főterén szabadtéri korcsolyapálya. A mostani pálya mérete hússzor harminc méter lesz. Árajánlatokat már kaptunk, de próbálunk ezeken még módosítani, hogy minimalizálni tudjuk a kiadásokat, de egyelőre nem tudok pontos összeget mondani erre vonatkozóan – fűzte hozzá.
Hozzáfűzte: a pályabérlést idén nem kell kifizessék, csupán a konténereket és a személyzet költségeit. Az ügyvezető annyit viszont hozzátett, hogy a korcsolyapálya bérlési költségei a 2021-es árakhoz hasonlóak lesznek.

Kozma Ervin, a Felcsík SK  amatőr jégkorongcsapat  önkéntes ügyintézője szerint: decemberben Felcsíkon is lesz lehetőség közkorcsolyázásra, csak előbb a csíkkarcfalvi SZJA műjégpályán időpontot kell egyeztessenek, ugyanis a csarnokban zsúfolt a program. De az ígéret szerint decembertől márciusig megnyitják az érdeklődők előtt a műjégpályát. Sőt vakációs programmal is készülnek.

László F. Csaba
Siklás a jégen mint családi program

Nő a korcsolyázók száma Udvarhelyen

Október 18-én nyitotta meg kapuit a székelyudvarhelyi Városi Műjégpálya, az elmúlt egy hónapban pedig folyamatosan emelkedett a látogatók száma. Zörgő Noémi, a városháza szóvivője elmondta, a statisztikák tanúsága szerint az idő lehűlésével egyre többen öltenek magukra korcsolyát és használják ki a közkorcsolyázás nyújtotta lehetőségeket. Mint mondta, november 17-én, pénteken este voltak eddig a legtöbben, a korcsolyázók száma meghaladta a háromszázat.

– Azt tapasztaljuk, hogy ahogy hűl az idő, úgy egyre inkább megjön az emberek kedve a korcsolyázáshoz is

– jegyezte meg a szóvivő.
Elmondta, a műjégpálya teljes egészében ki van használva, hiszen a közkorcsolyázás mellett elkezdődtek a jeges edzések, és a Korisuli újabb kiadása is elrajtolt, de pályabérlésre is van lehetőség az esti órákban. A városlakók hétköznapokon 12.00–14.50, hétvégén 15.00–17.00 között használhatják a jégpályát, ugyanakkor szerdán és pénteken, illetve hétvégén este is van közkorcsolyázás, hétköznap 19.50–20.50 között, szombaton és vasárnap 19.00-től egészen 21.50-ig lehet csúszni a jégen.
Mester Zoltán, a VSK igazgatója elmondta, november 6-án ismét elrajtolt a Korisuli, amelynek keretében előkészítőtől második osztályos korig tanítják korcsolyázni a gyermekeket. Idén regionális szintre próbálták emelni a programot, azaz a városi iskolák mellett a környező települések iskoláinak kisdiákjait is bevonták.

– Néhány vidéki iskolából bejárnak már a gyermekek, de hatalmas logisztikát igényel, és nem működik olyan gördülékenyen, mint ahogy szeretnénk

- hangsúlyozta Mester Zoltán.
Hozzátette, idén több mint ezer kisgyermek részesül kor­cso­lya­oktatásban. Mindezek mellett újraindultak a jég­ko­rongedzések, és műkorcsolya-oktatásra is van le­he­tő­ség gyermekeknek.

– U17 a legnagyobb korosztályunk, nekik heti négy edzésük van, a kisebb korosztályoknak két-három ed­zé­sük van hetente. Mondhatjuk, hogy a korcsolyapálya ki­használtsága maximális. A korcsolyapálya használatának díja a tavalyhoz képest nem változott, 5 év alattiak számára a belépés ingyenes, 5 és 18 év között, valamint nyugdíjasoknak egy alkalom 6 lejbe, felnőtteknek pedig 10 lejbe kerül. Tíz fő feletti csoportoknak hétköznaponként 12.00 és 15.00 között 50 százalékos kedvezmény jár.

Szabadkorcsolyázás Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklóson a városi műjégpálya mellett a ballonpálya is működik, mindkét létesítményben sokan megfordulnak, a korosztályos ed­zé­sek, meccsek és Korisuli program mellett igyekeznek a szabadkorcsolyázásnak is teret és időt biztosítani.

– A jégpályákon zajlanak a korosztályos edzések a jégkorongozóknak és a műkor­cso­lyá­zók­nak, a korosztályos bajnokságok, ugyanakkor edzőtáborozó csapatokat is fogadunk. Délelőttönként egyelőre a város iskoláiból és óvodáiból hozzák a gyermekeket korcsolyázni a Korisuli program keretében, de az ADI Hargita segítségével hamarosan a települések iskolái is bekapcsolódnak

– tájékoztatott Kercsó Zoltán, a Városi Sport Klub vezetője.
Elmondta: év végén jégkarnevált is szerveznének, és amikor nincsenek jégkorongmérkőzések, vasárnaponként 6 és 8 óra között a szabadkorcsolyázóké a jég, néhány esetben szombat estére
A műjégpályán a nyári hónapokban végezték el a szokásos karbantartási munkálatokat – festés, technikai hibák és a hűtőberendezés javítása –, ugyanakkor az erős vihar által okozott károkat is orvosolták. 

– Nehézséget jelent fenntartani a pályákat, de azon dolgozunk, hogy elháruljanak a gondok, hiszen egyértelműen szükség van a létesítményekre, sokan megfordulnak itt a téli hónapokban. Szükségünk lenne egy jégkarbantartó gépre, és reménykedünk abban, hogy a pálya régóta várt felújítása is elkezdődhet a kö­zeljövőben

– összegzett Kercsó Zoltán.

László F. Csaba
A télen ismét beüzemelik a Szabadság téren a pályát

Falvakon is népszerű a korcsolyázás

Gyergyóújfaluban idéntől hű­tő­be­rendezéssel ellátott jégpályát üzemeltet az önkormányzat a korábbi hagyományos jégpálya helyett, hogy a községben minél több gyermek és fiatal élhessen a téli sportolás lehetőségével.

– Megvolt a nyomáspróba, elhelyeztük a kábeleket, a csöveket, épül a palánk, és hamarosan az elektromos energiával való ellátottság is megoldott lesz. Ezután kezdődhetnek a próbafagyasztások, december elejére tervezzük

– mondta el megkeresésünkre Egyed József polgármester.
A település saját költségvetésből és a megyei önkormányzat támogatásával valósította meg a beruházást. 
Csíkszentimrén évek óta hagyománya van a szabadtéri korcsolyapályának, amely a helyiek összefogásának és erőfeszítéseinek a gyümölcse, ugyanis minden ősszel, még a tél beköszönte előtt le kell vágni a nádat, amit a helyiek, élükön a hokimozgalom iránt elkötelezett Jakab Károllyal, kalákában végeznek. Fülöp Kinga, Csíkszent­imre alpolgármestere kifejtette: a jégpályánál október hetedikén a szükséges előkészületeket elvégezték, már csak a fagyra várnak. Hozzáfűzte, a csíkszentimreiek rég dédelgetett álma egy fedett korcsolyapálya, amely megépítéséhez szintén megtesznek minden tőlük telhetőt.

– Területeket kellett vásárolnunk, mert a jelenlegi terület nem teljesen az önkormányzat tulajdona, ezek­ből van, amit már kifi­zet­tünk, és van, amit még nem. Amikor teljesen megvagyunk a területvásárlással és a telekkönyvezéssel, akkor tudjuk folytatni a projektet

– mondta az alpolgármester. Hozzáfűzte: addig is a villamos művek végzi a trafóállomás építését, amely a hűtőberendezéshez szükséges, ebből már több munka megvan, ugyanis a pálya sarkát már elérték, a magasfeszültségi hálózatból oda vezették az áramot.

– Az idén is lesz természetes jégpálya, ha jó hideg lesz az időjárás, és lesznek mínuszok. A fedettpálya-projektet jövőre tudjuk folytatni, most le van tiltva minden kifizetés

– tette hozzá Fülöp Kinga. 
Gyergyóditróban és Gyer­gyó­cso­mafalván hagyományos szabadtéri műjégpályát üzemeltetnek: a jég készítésébe a helyi tűzoltók, sportszerető önkéntesek, diákok kapcsolódnak be évről évre.

– Idén minimális karbantartási munkálatokkal, a hideg idő beálltával kezdődik a jégpálya használata. A pályához fűtött öltözők tartoznak. Időközben elkezdődött a tervezés, hogy egy korszerű, kiszolgáló épületekkel ellátott létesítmény épülhessen Csomafalván

– számolt be terveikről Márton László Szilárd polgármester.

László F. Csaba
A gyermekek egyik kedvenc szórakozása a korcsolyázás


Gyergyóditróban a művelődési ház mellett lévő szabadtéri jégpályát használják átmeneti megoldásként, jégkorongedzések és a nagyon népszerű szabadkorcsolyázások zajlanak itt. Az önkormányzat nem tervez beruházást ezen a helyen, hiszen egy szabadtéri sportbázis felépítésére írtak ki közbeszerzési eljárást.

– Nyáron focipálya, télen hűthető jégpálya, gumiburkolatos futópálya, fitneszgépek, skateboardpálya és öltözők – ezeket fogja tartalmazni az a szabadtéri sportbázis, amelyre támogatást nyertünk. Többször meghirdettük a közbeszerzési eljárást, de mivel nem jelentkezett egyetlen vállalkozás sem, az újratervezés után nemsokára ismét meghirdetjük, hiszen tavasszal szeretnénk elkezdeni a munkálatokat

– mondta el Puskás Elemér, Gyer­gyó­dit­ró polgármestere. Hozzátette: a bázis elkészültéig a régi, hagyományos jégpályát használják a téli időszakban.
Udvarhelyszék településein nem jellemző, hogy szabadtéri korcsolyapályá­kat üzemeltessenek. Két évig Korondon a községközpontban lehetett korcsolyázni, ám ahogyan tavaly, úgy idén sem lesz erre lehetőség – tudtuk meg Katona Mihály polgármestertől. Elmondta, jelenleg folyamatban van a napelempark építése a településen, és ha annyi pluszenergiát sikerül előállítaniuk ennek segítségével, akkor jövőre ismét megpróbálkoznak a szabadtéri korcsolyapálya üzemeltetésével. Idén azonban erre nincs lehetőség.
Borszéken és Ma­ros­hé­ví­zen a korábbi években mobil jégpálya bérlésével bővítették a téli szórakozási lehetőségeket, de a magas villamosenergia-költ­­ségek miatt idénre nem tervezik ezen létesítmények bérlését.

 

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Hadnagy Éva, Vlaicu LajosHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!