Hirdetés

A megyei költségvetésről egyeztettek

Január közepéig kell véglegesíteni a Hargita megyei költségvetést, ezért Hargita Megye Tanácsa konzultációsorozatot indított. A héten Borboly Csaba elnök a Gyergyó-térségi megyei tanácsosokkal és polgármesterekkel egyeztetett.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
A megyei költségvetésről egyeztettek
Egyeztetés a tervezetről. Minél több véleményre kíváncsiak Fotó: HMT

A 2023-as költségvetés tervezetéről egyeztetett a hét elején Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Gyergyó Területi RMDSZ tagjaival, majd a gyergyói települések vezetőivel is. 
 

– Visszatértünk a régi jó munkarendhez. Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyó Területi RMDSZ újra együtt tudja tervezni az évet. Mindenki a maga helyén teszi a dolgát. Összefogással tudunk a leghatékonyabban dolgozni településeinkért

– tájékoztatott Borboly Csaba.

Mint korábban mondta, a megyei tanács saját költségvetésének bevételi oldalán nyolcszázalékos növekedés figyelhető meg, de nem azoknál a tételeknél, amelyeknél a legnagyobb szükség lenne rá, sőt, 9,5 millió lejjel kevesebb jut Hargita megyének a hozzáadottérték-adóból. Az állami költségvetési törvény értelmében a megyék helyi költségvetésének kiegyensúlyozására a hozzáadottérték-adóból levont összegeket úgy osztják el, hogy a bevételek összértéke ne legyen kevesebb 350 lej/lakos/évnél, de ne haladja meg a 275 millió lej/megye/év összeget. Eszerint több mint 9,5 millió lejjel kevesebb jut Hargita megyének a hozzáadottérték-adóból. Borboly Csaba kifejtette, hogy az országos költségvetés a megyei tanácsok tevékenységét korlátozza, főleg a kisebb lakosságú (félmillió alatti) megyék esetében, tekintve, hogy a nagyobb lakosságú megyék nagyobb személyi jövedelemadóhoz jutnak, hasonló vagy akár kisebb megyei feladatok ellátására, gondolhatunk itt akár az úthálózat hosszára például. Mindezek pedig nem a megyék közötti felzárkóztatást, hanem a leszakadást erősítik.

A költségvetés-tervezetet az elfogadása előtt átbeszélik az RMDSZ-frakcióval, majd a polgármesterekkel is. Január 16-án szeretnék elfogadni a megyei büdzsét, addig pedig a lakosság részéről is várják a meglátásokat. A tervezet elérhető a hargitamegye.ro/koltsegvetes-konzultacio oldalon, ahol kérdőívben fejthetik ki a véleményüket.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!