Hirdetés

A maradandó érdemekért elismerték munkásságukat

Bíró István

A XI. Székelyföld Napok zárásaként adták át pénteken Csíkszeredában az Orbán Balázs-díjakat.A legnagyobb székely életének és munkásságának emléket állító díjakat évente azok a székelyföldi személyek vehetik át, akik maradandó érdemeket szereznek az egységes Székelyföld-kép kialakításában. Idén Ady István református lelkész, Farkas Árpád költő és Burus-Siklódi Botond pedagógus, az RMPSZ közelmúltban nyugdíjba vonult elnöke munkásságát ismerték el.

A székelyudvarhelyi vonós együttes előadása teremtett ünnepi hangulatot a csíkszeredai Mikó-vár belső udvarán péntek délben az Orbán Balázs-díjátadón. Az esemény résztvevőit Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte. Elmondta, a legnagyobb székelyként ismert Orbán Balázsnak köszönhető, hogy ismerjük elődjeinket, a sokszínű Székelyföld hagyományainak jelentős részét.
– A mai nap célja szimbolikusan is felmutatni ennek a sokszínű tájegységnek, térségnek az egységét, és annak adunk hangsúlyt, ahogyan az elmúlt évtizedekben a három megyébe tömörülő hét székely szék vezetői, emberei hogyan dolgoztak, dolgoznak együtt a sokszínűség és a különbségek ellenére, hogyan tudnak és hogyan tudunk közös eredményeket elérni és megmutatni azokat a személyeket, azokat a személyiségeket, akik túlléptek ezeken a határokon, az egész székelység és nemzetünk számára értéket teremtve, gondozva a hagyományokat és lámpásként utat mutatnak mindannyiunk számára. Ez egy megtisztelő dolog, mert példaképekre szükség van, és jó az, ha mások is látják ezeket a példaképeket, jó az, ha mások is tanulnak ezen emberek életmunkájából, jó az, ha megpróbáljuk követni ezeket az embereket – tette a hozzá az alelnök.
Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja azt mondta, az elődök biztos támpontokat mutattak a közösségformálásban. Egy nemzetnek bíznia kell a kiemelkedő emberekben, mert a nehéz időkben szükség van a megbecsülésükre. Hozzátette: örömteli, hogy 2011 óta évről évre bővül az Orbán Balázs-díjazottak listája, mert ez azt mutatja, hogy sokan vannak, akik az Orbán Balázs-i szellemben gondolkoznak, éreznek és munkálkodnak. Véleménye szerint örömteli az is, hogy a díjazottak sora átfogja az élet szinte valamennyi területét, ami annak a felismerésnek az újabb megerősítése, hogy a közösség, a szülőföld szolgálatának számtalan lehetséges formája van. 
– Vajon mégis mi lehet a közös a mindenkori Orbán Balázs-díjazottakban? Adódik szinte magától értetődően a kérdés. A válasz talán az, hogy a szolgálat mindenkor, és főként elhivatottság kérdése, és az elhivatottság kapcsolja össze az elhivatottakat egymással és a díj névadójával – mondta a főkonzul.

Díjazottak
Orbán Balázs-díjjal ismerték el a Maros megyei Ady István református lelkész, a Kovászna megyei Farkas Árpád költő és a Hargita megyei Burus-Siklódi Botond pedagógus munkásságát. A Maros megyei díjazottat Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke jelentette be. Ady István laudációját Bodor Vera magyarfülpösi tanítónő olvasta fel. Elhangzott: a Maros megyei díjazott közel húsz éve vezeti a mélyszegénységből származó gyermekek gondozását és oktatását felvállaló magyarfülpösi Szivárvány Házat. A református lelkész az elszórványosodott magyar közösség pártfogójaként a magyar nyelvű oktatás terén is kiemelkedő érdemeket szerzett. Ady István nem volt jelen a díjátadón, ezért Székely-Kedves Éva, az alapítvány munkatársa vette át a díjat és tolmácsolta köszönetét. 
Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke Kovászna megyei díjazottként a Kossuth- és József Attila-díjas Farkas Árpád írót, költőt jelentette be. Farkas Árpád munkásságát Ferenczes István költő méltatta. Elhangzott: Far­kas Ár­pád­ot a hetvenes évek elején Székelyudvarhelyen ismerte meg, akkor még nem mondták ki, de sejtették, hogy a nagy elődök lelkeinek nyomán bolyonganak. Mint mondta, Farkas Árpád barátja kalandvágyból maradt szülőföldjén. 
– Jó néhány dologban biztosan egyetértettünk. Például, hogy soha nem írunk se parancsra, se parancs nélkül nagy pénzért dicsőítő éneket a világnak géniuszokról, aranykorokról, a föld egyhatodán győzedelmes világrendről, május elsejéről, augusztus 23-ra és a többire – hangsúlyozta Ferenczes. 
A díjat a költő lánya, Farkas Réka vette át, aki köszönetként édesapja egyik versét olvasta fel.
Borboly Csaba megyeelnök Hargita megyei díjazottként Burus-Siklódi Botond pedagógust jelentette be. A közelmúltban nyugdíjba vonult RMPSZ-elnököt utódja, Ferencz-Salamon Alpár laudálta. Elmondta, a Hargita megyei díjazott örök ifjú, örökmozgó, azonban halkszavú és megfontolt pedagógus. Magatartása követendő példának bizonyult az elmúlt harminc évben, szavára nemcsak a szakma, hanem mindenki felfigyel, aki közvetve vagy közvetlen érintett az oktatásban, munkája során mindig a lehetőségeket és az azokban rejlő megoldásokat kereste. Életműveként megvalósította az egyik legnagyobb magyar pedagógusról elnevezett korszerű és napjaink elvárásainak megfelelő csíkszeredai Apáczai Csere Kános Pedagógusok Házát, az RMPSZ korábbi főtitkáraként, majd 2011-től elnökeként hozzájárult a moldvai magyar oktatás kidolgozásához és lebonyolításához. Pályafutása alatt több ezer továbbképző programot, konferenciát, szimpóziumot, kerekasztal-beszélgetést szervezett, a kulturális rendezvények témáinak megválasztásánál elsődleges szempontnak tekintette a pedagógusok, szülők, gyermekek társadalmi igényeihez való folyamatos alkalmazkodást. 
– Életpályáját, pedagógusi és vezetői, oktatásszervezői gondolkodását sikerének megvalósításainak titkát következetes és igényes, erős és határozott szakmai alapokra fektetett mentalitását régi irodájában, a falra felfüggesztett Dsida-versszak tükrözi a legmegfelelőbben: „Krisztusnak és Pilátusnak, farizeusoknak és vámosoknak, zsidóknak és rómaiaknak egyformán szolgálni nem lehet” – hangzott el Ferencz-Salamon Alpár beszédében. 
Boros Siklódi-Botond köszönetként elmondta, megtiszteltetés számára, hogy eddigi tevékenységét érdemesnek tartották az Orbán Balázs-díjra, amely további kötelességvállalásra ösztönzi. Hozzátette: a továbbiakban is szeretné szolgálni a pedagógustársadalmat.


Biró István
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!