A községek fejlődését segítik

2012-ben alakult, az országban az utolsók között a Sóvidék–Hegyalja LEADER Egyesület, amelyet kilenc község és Hargita Megye Tanácsa alkot. Tegnap a helyi akciócsoport egyesület beszámolót tartott Parajdon, ahol az elmúlt évek sikeres pályázatait mutatták be. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
A községek fejlődését segítik
Bemutatták az elért eredményeket Fotó: Hadnagy Éva

Vágási Erika Andrea, a Sóvidék–Hegyalja LEADER Helyi Akciócsoport Egyesület vezetője elmondta, legutóbb 2019 végén tartottak hasonló beszámolót. 

– A mai nap fő célja, hogy közösen áttekintsük az elmúlt időszak sikeres pályázatait, hogy a kiírásoknak köszönhetően milyen megvalósításokra, fejlesztésekre került sor – fogalmazott. Kiemelte, a 2016–2020-at átölelő LEADER-időszakban az egyesületnek 2,5 millió euró állt a rendelkezésére. 2021-ben egy felmérés készült az akciócsoportok tevékenységéről, így bónuszértékekkel növelték azon LEADER egyesületek kereteit, köztük a Sóvidék–Hegyalja LEADER Egyesületét is, akik sikeresen végezték a munkájukat és a pénzeket hasznosan költötték el. Ennek köszönhetően további 145 ezer eurót osztottak vissza, amelyet szintén kiírásokra fordítottak.

2022 végén, a tranzit időszakban újabb 576 ezer euróval gyarapodott az akciócsoport. Ennek az összegnek 20 százalékát működésre, a többit pedig újabb pályázatokra fordíthatták. – Ezeket a pályázatokat már ki is írtuk, és hat önkormányzat élt a lehetőséggel és nyújtott be pályázatot 243 ezer euró értékben. Jelenleg ezek a pályázatok a megyei kifizetési ügynökségnél vannak elbírálás alatt – ismertette. 

Mindezek mellett gazdaságélénkítésre és új munkahelyek teremtése céljából is kaptak anyagi forrásokat. A megmaradt összegekre május közepén terveznek újabb kiírásokat meghirdetni. 
– Jelenleg az akciócsoportnak 30 leszerződött pályázata van, amely összértéke 2,2 millió euró, vagyis a kiutalt érték 89 százalékát sikerült lefedjük – magyarázta Vágási Erika Andrea, a munkaszervezet vezetője. 

A beszámoló során kiderült, 2020-ban három önkormányzat vett részt a kiírásaikon – Korond, Székelyvarság, Szováta –, és 44 ezer euró értékben nyújtottak be pályázatot, amelynek köszönhetően infrastrukturális fejlesztéshez vásároltak eszközöket. 2021-ben szociális vonalon lehetett pályázni, a máréfalvi önkormányzat így az iskola részére pályázott IT-eszközökre, illetve Korond község egy szociális metőautó megvásárlására pályázott sikeresen. 2022-ben a zetelaki közbirtokosság gyümölcsfeldolgozója pályázott sikeresen a LEADER Egyesületnél, gépsort vásároltak, ennek értéke 173 ezer euró volt. 
A következő pályázati időszak útmutatója a napokban jelent meg. 

– Ezúttal is igyekszünk egy olyan stratégiát összeállítani, amelyet remélhetőleg pozitívan bírálnak el, és akkor a jövőben is lesznek forrásaink, amelyekre lehet pályázni és a községek javát szolgálják majd – tette hozzá Vágási Erika Andrea. Az eseményen jelen voltak a sóvidéki települések vezetői is, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Kiemelte, annak ellenére, hogy az országban az utolsók között jött létre a Sóvidék– Hegyalja LEADER Helyi Akciócsoport Egyesület, szerkezetileg az egyik legjobban felépített szervezet. Mint mondta, lehetőség volt arra, hogy egymást erősítő projektek valósuljanak meg a térségben.  



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!