Hirdetés

A kitartó munka emberi életeket ment

2020-ban Hargita Megye Tanácsának apparátusa és frissen megválasztott döntéshozó testülete, Borboly Csaba elnök vezetésével, azt tűzte ki célul, hogy olyan megyét építsen, amely biztonságot nyújt a lakosságnak. Azóta téglát téglára tettünk, az egészségügy fejlesztésében is – fogalmazott a megyeelnök.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
A kitartó munka emberi életeket ment
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház épülete. Ambiciózus tervei vannak a fenntartó intézménynek Fotó: László F. Csaba

A 2022-es év elején történt sajnálatos események után teljesen felújították és korszerűsítették a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztályát meg a műtőt. Az illetékesek akkor is hangsúlyozták, hogy a csíkszeredai kórház fejlődő intézmény, a szomszédos megyékből is járnak ide ellátásra. A sajnálatos eset egy osztályt érintett, nem a teljes kórházat – a felújított szemészeti osztály és műtő biztonságos körülmények között, az eszközhasználatra és sterilizálásra vonatkozó szabályok felülvizsgálatával és továbbképzett személyzettel várja a betegeket.
A tevékenység szerteágazó, Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és Csíkszent­imre Önkormányzatának közös projektje a büdösfürdői mofetták felújítása. Tavaly is folytatódtak az engedélyek beszerzésére tett erőfeszítések, valamint olyan infrastrukturális tervek előkészítése, amelyek segítik majd a kezelőközpont megvalósítását.
2022-ben a csíkszeredai kórház az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) által biztosított források felhasználására is készült. Ezt a finanszírozást a kórház infrastruktúrájának és felszereltségének fejlesztésére, az ambuláns rendelők felszereltségének bővítésére, illetve a kórházi fertőzések kockázatának csökkentését szolgáló anyagokra és berendezésekre fordítják.
– A kórház helikopter-leszállópályáján megvolt már a próbarepülés, amit nem túlzás történelmi pillanatnak nevezni. A betegszállítás a két-három órás autóúthoz képest légi úton húsz percre csökken, ami sok esetben életmentő lehet. A kitartó munkának látványos eredménye lesz 2023-ban is a Nagy Laji dombján. Folytatjuk kórházaink korszerűsítését, az egészségügyi ellátás minőségének javítását, támogatjuk az egészségügyi dolgozók itthon maradását, biztosítjuk a lakhatást a fiatal szakembereknek – fejtette ki a kórház tevékenységét értékelve Borboly Csaba.
A Sürgősségi Betegellátó Egység bővítése a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház területén 1955 négyzetméteren valósul meg, öt szinten: két szint az alagsorban, földszint és két emelet. Az alagsorban kollektív védelmi felület, valamint radiológia, imagisztika, raktárak, hőközpont és levéltár lesz kialakítva, a földszinten a Sürgősségi Betegellátó Egység fog működni. Az emeleten adminisztrációs tevékenységeknek helyt adó felületeket, valamint könyvtárt, előadó- és gyűléstermeket, irodákat alakítanak ki. A Hargita Megye Tanácsa által vállalt önrészből a külső rendezési munkálatokat végzik el, valamint a víz-, villany-, gázbekötések korszerűsítését. 2022 szeptemberében megkötötték a finanszírozási szerződést az Országos Beruházási Ügynökséggel, és következik a műszaki terv elkészítése.
A járóbeteg-rendelő épületének földszintjén és első emeletén elvégzik az épület burkolati elemeinek hőreha­bilitációját, belső rendezési munkálatait, felújítják a fűtés-, melegvíz-ellátó, légkondicionáló rendszereket. Mindemellett elvégzik a világítástechnikai berendezések korszerűsítési munkálatait, illetve javítják a közvilágítást. A megyei tanács által vállalt önrészből a külső rendezési munkálatokat végzik el, valamint a víz-, villany-, gázbekötések korszerűsítését. 2022-ben elkészült a műszaki terv, megszerezték az engedélyeket, a munkálatok indítása 2023 elejére várható.
A tüdőgyógyászati és a fer­tőzőosztály új épülete a Nagy Laji dombján épül, a háromszintes épület egyik szárnyában a fertőzőosztály, másik szárnyában a tüdőgyógyászati osztály lesz kialakítva. A megyei tanács által vállalt önrészből a külső rendezési munkálatokat végzik el, valamint a víz-, villany-, gázbekötéseket. 2022 szeptemberében megkötötték a finanszírozási szerződést az Országos Beruházási Ügynökséggel, és következik a műszaki terv elkészítése.
A kórház új épületének megvalósíthatósági tanulmánya elkészült, a finanszírozási kérelmet benyújtották az Országos Beruházási Ügynökségnek. Egy hétszintes épületet terveznek, amelynek alagsorában mélygarázst, anyagtároló helyet, pincéjében gyógyszertárat, fizioterápiás, radiológiai, sugárterápiás osztályt, földszintjén veszélyeshulladék-lerakót, nappali kórházi
struktúrát, pszichiátriai osztályt, első emeletén gyermekgyógyászati osztályt, második emeletén gyermekgyógyá­szati és gasztroenterológiai osztályt, harmadik emeletén belgyógyászati klinikát, negyedik emeletén bőr- és nemigyógyászati osztályt és fizioterápiás meg reumatológiai osztályt alakítanak ki.
Megerősítik és felújítják a kórház meglévő két épületét, de ugyanígy felújítják a Csíkszentmártoni Egészségházat is. 
– Ambiciózus terveink voltak és vannak, ezeket nem adjuk fel. A sokéves munka eredménye az elkövetkező években látványos lesz. A Nagy Laji dombja építőteleppé változik, de a beruházásokon túl, az új eszközöknek és az idevonzott szakembereknek köszönhetően, jelentős mértékben bővül a régió egészségügyi ellátása – fogalmazta meg Hargita Megye Tanácsának elnöke.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!