Hirdetés

A hóvihar és következményei számokban

Szombat 19 órától vasárnap reggel 7 óráig 18 megye 40 településén volt szükség a tűzoltók, a csendőrök és az utászok segítségére a hóviharok és a sűrű havazás okozta károk elhárítására. Az elmúlt huszonnégy órában 102 segélyhívás érkezett a Salvamont diszpécserszolgálatához. Az intézmény szerint ez „aggasztóan nagy szám” – tájékoztat mindezekről az Agerpres hírügynökség.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
A hóvihar és következményei számokban
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség vasárnapi közleménye szerint a tűzoltók több elakadt gépkocsit szabadítottak ki a hóból, 48 kidöntött fát és hat villanyoszlopot távolítottak el az utakról. A kidöntött fák és póznák több áramvezetéket, összesen 11 gépkocsit, három lakóházat és 13 további ingatlant rongáltak meg Fehér, Arad, Argeş, Bihar, Buzău, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Dolj, Galac, Gorj, Hunyad, Maros, Szilágy, Szeben, Temes és Tulcea megyében.

Jelenleg szünetel a forgalom az A1-es országút Bojca és Konca közötti szakaszán, három országúton és hét megyei úton, illetve korlátozott a közlekedés további három országúton. Az érintett útszakaszokon a hótakarítás folyamatban van.

A Belügyminisztérium közölte, hogy vasárnap több mint 10 ezer belügyi alkalmazottat helyeztek készenlétbe a kedvezőtlen időjárás sújtotta 18 megye polgárainak és helyhatóságainak a megsegítésére.

A Salvamont vasárnapi tájékoztatása szerint az utóbbi huszonnégy órában „aggasztóan nagy számú” esethez riasztották a hegyimentőket.

Az intézmény diszpécserszolgálatához egy nap alatt 102 segélyhívás érkezett. A hegyimentők 118 személyen segítettek, közülük 57 sérültet átadtak a mentőszolgálat vagy a SMURD munkatársainak.

A legtöbb segélyhívás – 13 – a sinaiai Salvamonthoz érkezett. A brassói és a kolozsvári hegyimentőket kilencszer, a voineasaiakat és a borsabányaiakat hétszer riasztották az elmúlt huszonnégy órában.

A Salvamont figyelmezteti a turistákat, hogy a meteorológusok előrejelzései szerint hegyvidéken szélsőséges időjárási viszonyok várhatók, erős széllel és havazással, korlátozott látási viszonyokkal, alacsony hőmérséklettel és fokozott lavinaveszéllyel.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!