Hirdetés

A fotográfia mint nemzetegyesítő tényező

A Magyar Fotóművészek Világszövetségének hagyományos rendezvényét, a Nemzetközti Magyar Fotószalon tárlatát nyitották meg a csíkszeredai megyeháza földszinti kiállítóterében csütörtök délután. A mintegy ötven kiállított alkotás november 26-ig tekinthető meg.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
A fotográfia mint nemzetegyesítő tényező
Utazótárlat érkezett a megyeháza földszinti kiállítótermébe Fotó: László F. Csaba

A csíkszeredai megyeháza földszinti kiállítótermében tekinthető meg a Nemzetközti Magyar Fotószalon utazótárlata, amely a Magyar Fotóművészek Világszövetségének hagyományos rendezvénye, ennek ünnepélyes megnyitója csütörtök délután zajlott.

László F. Csaba
Mint a megnyitón Magdó István, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke elmondta: a szövetséget 2002-ben alapították azzal a célzattal, hogy összefogja és képviselje az anyaországi és határon túli magyar, illetve magát magyarnak valló fotóművészeket, alkotókat. Emellett a fotós szakmai ismertek bővítése, a tagok munkáinak széles körű megismertetése és a magyar identitás ápolása, a hagyományok megörökítése is fontos célkitűzésük. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége ma már kilenc ország közel kétszáz fotósát tömöríti. 

László F. Csaba
Az idei, XXII. Nemzetközti Magyar Fotószalonra hét országból 147 fotós 1716 alkotást nevezett be, ebből láthatunk mintegy ötvenet a megyeháza földszinti kiállítótermében. A pályázati anyagokat öt kategóriába lehetett benevezni, ezek az általános színes monokróm, a Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója, a „Mit jelent magyarnak lenni?”, a természet: Kárpát-medence tájai és az archaikus eljárással készült képek kategória.

A kiállítást Sarány István publicista, szerkesztő méltatta, aki beszédében úgy fogalmazott: a rekordszámú pályázati anyag számára azt bizonyítja, hogy a fotográfia nemzetegyesítő tényező. A képi nyelven megfogalmazott információk hidat képeznek a magyarok és nem magyarok, kisebbségiek és többségiek között, átjárást biztosítanak a kultúrák között.


HirdetésHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!