Hirdetés

A cél: senki se maradjon le

A helyi közigazgatási intézményeknek élniük kell a globalizáció és a technológia által kínált lehetőségekkel ahhoz, hogy a helyi közösségek azonos ütemben fejlődhessenek, és senki se maradjon le.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
A cél: senki se maradjon le
Nemrég sajtótájékoztatón is értékelték az elmúlt tizenkét évet Fotó: HMT

A cél eléréséhez szükséges a helyi érdekek regionális, országos és európai képviselete, nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az intézmény brüsszeli virtuális irodája tizenkét évének tevékenységét értékelve.
Hargita Megye Tanácsa egyik kiemelt prioritása a nemzetközi képviselet, melynek két fontos szegmense van: az egyik a virtuális képviseleti iroda, a másik a Régiók Európai Bizottságában végzett tevékenység. Az elmúlt tizenkét évben nyolc fő témával foglalkoztak, illetve hívták fel az Európai Unió figyelmét: medveprobléma, ifjúsági programok, oktatás, mezőgazdaság, a kevésbé fejlett régiók helyzete, projektek, turizmus, helyi értékek.
A virtuális iroda célja, hogy rendezvények szervezésével vagy akár támogatott projektekkel képviselje és bemutassa Brüsszelben a helyi, turisztikai sajátosságokat, a kultúrát és a különféle kihívásokat. Az elmúlt években harminckét eseményt szerveztek, mintegy nyolcvanezer résztvevővel, illetve tizenötféle hagyományos terméket is népszerűsítettek.
Borboly Csaba megyeelnök, a Régiók Bizottságának tagja és jelentéstevője elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa nemzetközi tevékenysége kiemelkedő, az intézmény európai uniós szinten az egyik legmeghatározóbb partner.
– A legkiemelkedőbb ered­mény az, hogy az Európa jövőjéről szóló dokumentumban szerepel az általunk megfogalmazott javaslat a képességek fejlesztésére, hogy a fiatalok kapjanak egy alapcsomagot idegennyelv-tanulással és a konnektivitást jelentő egyéb szükségletekkel. Igyekszünk ezt a tevékenységet folytatni, mert eljutottunk oda, hogy a megyét minden európai intézményben ötletekkel, jövőbeli projektekkel rendelkező területként ismerik. Tevékenységünkkel, a Brüsszel által finanszírozott partnerségeken keresztül, forrásokat sikerült biztosítanunk, és elértük azt, hogy rengeteg partnerségi felkérést kapunk, beleértve az európai szintű rendezvények szervezését is – hangsúlyozta Borboly Csaba.
– Véleményezés nélkül semmit sem lehet elfogadni, és fontos, hogy egy jogalkotási folyamatban, a következő támogatási időszak előkészítésekor, minden alkalommal kikérik a Régiók Bizottságának véleményét. Ezt kötelező figyelembe venni, és ennek az a jelentősége, hogy a helyi önkormányzatok véleménye egyértelműen megjelenik a jogalkotási eljárásban, ezért is van szükség a brüsszeli munkánkra – fejtette ki Borboly Csaba.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!