Hirdetés

300 ezer lejt különítettek el a roncsautóprogramra Székelyudvarhelyen

Elkülönítettek 300 ezer lejt a roncsautóprogramra, melyen belül 500 járművet adhatnak le Székelyudvarhelyen, elfogadták a szelektív hulladékudvar műszaki tervét és a Móra Ferenc Általános Iskola tornatermének felújításáról is döntöttek a székelyudvarhelyi önkormányzat soron kívüli ülésén.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
300 ezer lejt különítettek el a roncsautóprogramra Székelyudvarhelyen
Képünk illusztráció Fotó: Domján Levente

Ősz óta többször előterjesztette a kormány a környezetvédelmi ügynökség által kiírt roncsautóprogram keretfeltételeinek elfogadását, viszont a pontosításokat követően csak március 30-án tudták a kormányhatározatot elfogadni. Székelyudvarhely – mint az önkormányzati testületi ülésen ismertették – 500 autó forgalomból való kivonására jogosult, ami 300 000 lej pluszköltséget jelent a városnak, ugyanis a bonifikáció összegéből – a tulajdonos, forgalomból kivont járműve után 3000 lej kártalanítási juttatást kap – 20%-ot önköltségből kell finanszíroznia.

A roncsautóprogramot tömören ismertették az ülésen: célja a 15 évnél idősebb autók forgalomból való kivonása, melynek során a járművét leadó tulajdonos kártalanítást kap, ebből – a leírt járművekként – a város önrésze 600 lej.

Az ülésen a roncsprogramra elkülönített összeget elfogadták, a pályázat leadásától számított egy hónap múlva – nagyjából júniusban – fognak a városlakók értesítést kapni a programba való jelentkezésről. A finanszírozás a jelentkezések fényében április 21-től kezdődik. 

Szelektív hulladékudvar

A soron kívüli tanácsülésen emellett elfogadták a szelektív hulladékudvar műszaki terveit és mutatóit, melynek megvalósíthatósági tanulmányát a múlt havi soros tanácsülésen fogadta el az önkormányzati testület. Mint az ülésen kiderült,

a végleges műszaki terv nem módosított a megvalósíthatósági tervben meghatározottaktól, és a költségvetés sem változott: áfával együtt közel 5,5 millió lej.

A tervek szerint a szelektív hulladékudvaron a konténereket beton alapon helyezik el: veszélyes, textil-, elektromos-, papír-, karton-, műanyag, fa-, fém-, üveg- és építkezésből származó hulladékok befogadására is alkalmas lesz, de egy speciális hűtőkonténert is létrehoznak az elhullott állatok tetemeinek tárolására.

Rehabilitálnak egy tornatermet

Az ülésen továbbá elfogadták a Móra Ferenc Általános Iskola Biztonságos és Egészséges Iskolák országos programba való felvételét is, melyet márciusban hirdetett ki a fejlesztési minisztérium. Mint az ülésen elhangzott: az iskola energetikai rehabilitációját a helyi önkormányzat már 2021-ben tervbe foglalta, de eddig nem sikerült pályázatot lehívni a kivitelezésre. Korábban elkészült a statikai és az energetikai tanulmány is, és kétszer is letették a projektet az Országos Helyreállítási Alaphoz (PNRR), ám ezeket a statikai tanulmányokra hivatkozva visszautasították – ismertették. Kovács Attila, a városháza beruházási osztályának aligazgatója szerint

a szakértői véleményezés első osztályú földrengésveszélyt állapított meg a tornateremre vonatkozóan, a tanulmány alapján pedig a városháza kérvényezte a tanügyminisztériumtól, hogy terjessze a fejlesztési minisztérium felé a problémát, így került a projekt a márciusban indított programba.

A tornaterem felújításáról korábban Zörgő Noémi városházi szóvivőt is megkereste lapunk, aki akkor elmondta, hogy a városból ez az egyetlen iskola, amelyik részt vesz a programban. A fejlesztési minisztérium oldalán feltüntetett lista szerint a Móra Ferenc Általános Iskola az egyetlen erdélyi iskola, amelyik finanszírozást nyert a projektben. Szerződéskötésre a tanácshatározat benyújtása után fogja hívni a helyi hivatalt a minisztérium.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!