Hirdetés

Határokon át erősíti egymást Hargita megye és Somogy Vármegye

Több területen erősíti testvérmegyei kapcsolatát Hargita megye és a magyarországi Somogy Vármegye – erről számoltak be a megyék vezetői hétfő délben sajtótájékoztatón. 

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Határokon át erősíti egymást Hargita megye és Somogy Vármegye
Tanácskozás utáni sajtótájékoztató. Kölcsönös támogatás.  Fotó: László F. Csaba

Harmincéves Hargita Megye és Somogy Vármegye testvértelepülési kapcsolata. Hétfőn délelőtt a csíkszeredai Megyeházán találkozott a magyarországi vármegye küldöttsége Hargita megye vezetőségével. A találkozó után rövid sajtótájékoztatón Bíró Norbert, Somogy Vármegye Közgyűlésének elnöke bemutatta a vármegye gazdasági helyzetét. Rámutatott: a mezőgazdaság és a turizmus adja a bevételük jelentős hányadát. Megjegyezte: e területeken szerzett tapasztalataikra Hargita megye is számíthat.

Mi elsősorban a mezőgazdaságban és a turizmusban tudunk segíteni, illetve abban bízunk, hogy olyan információkat tudunk megosztani Hargita megyével, amelyből tud tanulni a testvérmegyénk.

Arra gondolok, hogyha mi az európai uniós források között bizonyos tapasztalatokhoz jutottunk, és ha különböző területeken úgymond előrébb tartunk, és a tapasztalatainkat átadjuk, akkor az esetleges hibák kiküszöbölhetők lesznek az EU-s támogatások lehívásakor Hargita megyében – mondta a Somogy megyei közgyűlés elnöke.

László F. Csaba

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott:

a közeljövőben a Somogy vármegyei kaposvári egyetemmel közösen lovasedző-képzést indítanak Gyergyószentmiklóson, szorosabban együttműködnek a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-vel az eredi iskolák és különböző tanösvények példás működtetéséért, a mezőgazdasági szolgáltatások erősítéséért és a sertéstenyésztés fellendítésért.

A testvérmegyei kapcsolat által Hargita megyében népszerűsítenék és értékesítenék a Somogy vármegyei borokat is.

– Somogy vármegye Hargita megye első testvérmegyéinek egyike. Az első időszakban nagyon sokat tudtunk tanulni egymástól és kölcsönösen segíteni a másikat, és most is tudunk tanulni egymástól az EU-s források, a turizmus, de akár a megyeszervezés területén is. Nagyon sok hasznos ötletet átvettünk Somogy vármegyétől – mondta Borboly Csaba.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!