Az új környezetvédelmi miniszter a barna medvékre vonatkozó intervenciós kvótáról: egyetlen medvét sem lőttek ki

Mircea Fechet környezetvédelmi, víz- és erdőügyi miniszter hétfőn kijelentette, hogy egyetlen medvét sem lőttek ki a barna medvékre vonatkozó intervenciós kvótákról szóló miniszteri rendelet alapján, amelyet mandátuma utolsó napján adott ki Tánczos Barna volt tárcavezető. Fechet szerint előbb meg kell várni a Román Akadémia álláspontját a rendelettel kapcsolatban.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Az új környezetvédelmi miniszter a barna medvékre vonatkozó intervenciós kvótáról: egyetlen medvét sem lőttek ki
Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A környezetvédelmi miniszter azt mondta, a barna medvékre vonatkozó intervenciós kvótákról szóló miniszteri rendelet kezdeti fázisban van, a Román Akadémia véleményezésére vár. Miután ez megszületett, a szakértők és a települések képviselőinek bevonásával fog döntést hozni az ügyben – mondta. Ugyanakkor kifejtette, hogy a medve és ember közötti minden érintkezést kerülni kell, mert vadállatról van szó.

Tánczos Barna tárcavezető június 14-én jelentette be, hogy aláírta azt a rendeletet, amely szerint 426 barna medvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni, de előzetesen nem kérte ehhez a Román Akadémia természeti emlékek gondozásáért felelős bizottság (CMN) hozzájárulását.

A hatályos törvények szerint indokolt esetben a környezetvédelmi minisztérium a tárcavezető utasítására, a Román Akadémia előzetes véleményezése alapján megállapíthat vadgazdálkodási intervenciós kvótákat, feltéve, hogy nincs elfogadható alternatíva, és a derogációk nem veszélyeztetik az érintett fajok populációinak megmaradását a természetes élőhelyükön – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!