Könyv az Ezer Székely Leány Napja rendezvény kezdeteiről

Közéleti és egyházi személyiségek összefogására volt szükség ahhoz, hogy létrejöjjön az Ezer Székely Leány Napja találkozó a múlt század derekán, a két világháború közötti időszak második felében – ez volt az idei találkozó előestéjén a csíkszeredai városházán tartott könyvbemutató egyik legfontosabb következtetése.

Sarány István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Könyv az Ezer Székely Leány Napja rendezvény kezdeteiről
A szerző válaszaiból kirajzolódtak a találkozó létrehozásának körülményei Fotó: Csíkszereda Városháza

Telt házas könyvbemutató színhelye volt péntek este a csíkszeredai városháza tanácsterme: a közönség megismerhette Daczó Katalin újságíró, helytörténész legújabb munkáját, Ha ezer lány útra indul... A csíksomlyói Ezer Székely Leány Nap első éveinek krónikája című könyvet. A kötet a Székelyföld Alapítvány gondozásában jelent meg, szerkesztője Mirk Kata Szidónia, tipográfusa Lestyán Csaba képzőművész volt. A szerzőt a szerkesztő faggatta a kötetről, a válaszokból kirajzolódtak a találkozó létrehozásának körülményei, illetve a rendezvény létrehozására irányuló igény. Egyértelművé vált, hogy a polgárosodott környezetben, a népi kultúrához való fordulás, a népviselet újrafelfedezése a kisebbségi létből fakadó önmeghatározó kísérlet volt, a másság felmutatásának igénye hozta létre.

A szerző hosszú évek munkáját fektette a kiadványba, levéltári kutatások, sajtókollekciók böngészése, korabeli fényképfelvételek felkutatása és digitalizálása előzte meg a kötet létrejöttét, előzménye pedig egy dokumentumfilm volt.

A bemutatón is számos fényképet láthatott a közönség, no meg részleteket az egykori találkozók résztvevőivel készített beszélgetésekből.

A bemutató elején a szerzőt Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszöntötte, kiemelve a rendezvény aktuális üzenetét. A bemutató végén a szerző dedikálta könyvét.

Csíkszereda Városháza



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!