Oktatási, városrendezési kérdésekről döntöttek

Oktatási és városrendezési kérdésekről, egyházi támogatásokról döntött többek között a csíkszeredai önkormányzat közgyűlése – derül ki a megyeszékhely önkormányzatának pénteki közleményéből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Oktatási, városrendezési kérdésekről döntöttek
Illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Mint írták: a városvezető testület napirendjén egyaránt szerepeltek régóta várt döntések és újabb kezdeményezések is. Az oktatás terén két sarkalatos határozatot fogadtak el. Egyik az Angyalkert Napközi ingyenes átvétele 25 évre, amely lehetővé teszi, hogy a magyar állami finanszírozásból, a Szent Kereszt Plébánia által épített Szív utcai épületben óvodai csoportok indulhassanak. Ősztől négy tipegőcsoport fogadja a legapróbbakat a Kis Herceg Óvoda égisze alatt, és itt kezdi a tanévet a felújítás alatt álló Micimackó Óvoda három csoportja is. Az önkormányzat ugyanakkor döntött arról is, hogy a város a következő tanévben is támogatja az OTP Bank Románia Alapítvánnyal megvalósuló pénzügyi oktatási programot.
A közleményben ugyanakkor emlékeztettek: a korábbi városvezetés idejében indult két fontos övezeti rendezési terv: egyik a nyugati ipari övezet élénkítését szolgálja, a másik a Nagyrét fejlesztési irányait szabja meg. A várost vezető testület mindkettőt elfogadta.


Zöld utat kaptak az önkormányzati egyházi támogatások is: folyósíthatók az egyházközségek által fejlesztésekre megpályázott és elnyert összegek.

És ha már egyház: a hargitafürdői pálos rend nagy kapacitású tűzoltójárművet adományoz a városnak, amely az üdülőtelepülésen vethető be vészhelyzet esetén. A jármű átvételét szintén pénteken hagyta jóvá az önkormányzat.
Döntöttek a Nagy István Művészeti Középiskola földszintjén levő felületek sorsáról is: átadták a Csíki Székely Múzeum ügykezelésébe. A jövőben kiállítótérré alakulnak át ezek a helyiségek, és elsősorban a kortárs művészetek otthonává válnak. 
Elfogadták továbbá azt a határozatot is, amellyel hivatalossá teszi Csíkszereda régóta fennálló testvérkapcsolatát a kárpátaljai Beregszásszal. „A két város közötti együttműködés mindeddig csak szándéknyilatkozatok mentén történt, a véglegesítéssel pedig elérhető lesz, hogy akár saját költségvetésből is segítséget nyújthassunk a kárpátaljai testvéreinknek” – írták a közleményben.
A költségvetés-módosításnak köszönhetően ugyanakkor a beruházási lista részévé váltak a részvételi költségvetés nyertes projektjei, erről részletesebben a következő héten számol be az önkormányzat – áll a közleményben. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!