Kihasználták a megye által felkínált pályázati lehetőségeket az egyesületek

Lezárult a teljes 2023-as pályázati időszak Hargita Megye Tanácsánál. Mind a nyolc kiírásukra beérkező pályázatokat elbírálták, kiértékelték, és a következő hetekben a szerződéseket is megkötik. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke csütörtökön sajtótájékoztató keretében értékelte az elmúlt időszakot. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kihasználták a megye által felkínált pályázati lehetőségeket az egyesületek
Fotó: Hadnagy Éva

Nyolc kategóriában, azaz család, ifjúság, turizmus, sport, önkéntes tűzoltók, népviseletek, kultúra és román kultúra kategóriában lehetett idén pályázatokat benyújtani Hargita Megye Tanácsához. Öt kategóriát korábban, a kulturális jellegűeket csak később tudták kiírni és elbírálni is. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, az elmúlt évhez képest jelentősen megnőtt a leadott pályázatok száma. 

– 2022-ben 507 pályázat érkezett be összesen a nyolc kiírásra, idén 682-en éltek a felkínált lehetőséggel. Ebből 438-pályázatot tudunk támogatni összesen. A fennmaradó 244-ből 137-et formai hibák miatt, 107-et pedig forráshiány miatt nem tudtunk támogatni – részletezte az alelnök.

A nyolc kiírás összértéke 3,1 millió lej. Hozzátette, a család, a sport és a népviseletek kiírásoknál volt a legnagyobb túljelentkezés, éppen ezért igyekeznek jövőre megemelni ezeknek a kiírásoknak az összkeretét. Mint mondta, 107 pályázat érkezett be az általános kulturális kiírásra, ebből 61-et tudtak támogatni, 37 formai hibás volt, és 9-et költséghiány miatt kellett elutasítaniuk. Bár ennek a kategóriának az összegét tavalyhoz képest megduplázták, azaz 400 ezer lejről 800 ezer lejre emelték idén, mégis kevésnek bizonyult.

– Udvarhelyszékről szinte minden igénylőt tudtunk támogatni, ami külön öröm számomra – fogalmazott Bíró Barna Botond. A népviseletes kiírásra előirányzott keretet nem növelték, ám idén a 300 ezer lejes keret nagyon hamar kimerült. Összesen 60 pályázat érkezett be, ebből 33-at bíráltak el pozitívan, 9 volt formai hibás és 18 pályázatra már nem jutott keret. – A jó hír az, hogy mindenkinek, aki nyert, több pénzt tudtunk juttatni, mert a törvénykezés változott, így a kért összegeket teljes egészében meg is kapták az egyesületek, a rossz hír viszont, hogy épp emiatt sokan kimaradtak forráshiány miatt – magyarázta Bíró Barna Botond. Szükség volt egy prioritási lista felállítására, így első körben azokat a pályázatokat értékelték pozitívan, amelyek működéséhez elengedhetetlen a népviseletek beszerzése, például tánccsoportok, egyházi kórusok, huszáregyesületek stb. Hozzátette, a kiértékelések megtörténtek és a szerződéseket is megkötik a következő két héten. 

Leggyakrabban előforduló hibák

Az alelnök szerint nagyon sok olyan pályázatot nyújtottak be, amelyekhez nem csatolták a megfelelő dokumentumokat, vagy hiányos volt ezek listája. Sok esetben elmaradt az alapító okirat vagy a működési szabályzat, esetleg a pénzügyi dokumentum, de a legtöbb esetben nem volt ellátva elektronikus aláírással a kötelező nyilatkozat, illetve számos olyan esettel is találkoztak, hogy lejárt érvényességű dokumentumokat mellékeltek a pályázati dokumentációhoz. Mindezek pedig kizáró jellegű hibák.

– Fontos ezekről beszélni, hogy jövőre kevesebben essenek ugyanezekbe a hibákba, és mindezek tükrében sikeres pályázatuk lehessen – vélekedett Bíró Barna Botond. 
Az alelnök ugyanakkor kéréssel is fordult a támogatást nyert egyesületekhez, azt kérte, hogy a szerződés mellékleteként szereplő költségvetést pontosan tartsák be, illetve a rendezvény lejárta után 30 napon belül az elszámolásokat is tegyék le a megyei önkormányzathoz. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!