A sérültek életminőségén igyekeznek javítani

A Hargita megyében élő sérültek életminősége folyamatosan javul a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsa közötti együttműködésnek köszönhetően – hangzott el a jótékonysági szervezet és a megyei önkormányzat közös sajtótájékoztatóján szerda délelőtt. Az eseményen a Caritas Hargita megyében működtetett programjait, a két intézmény közötti együttműködést, illetve a július elején megszervezett Caritas önkéntes munkatábor részleteit ismertették.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 7 perc
A sérültek életminőségén igyekeznek javítani
Tevékenységi beszámoló. Évtizedek óta szorosan együttműködnek Fotó: László F. Csaba

Közös sajtótájékoztatón számolt be szerda délelőtt a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsa a Gyulafehérvári Caritas Hargita megyében működtetett programjairól és a két intézmény közötti együttműködésről. Ezenkívül az idei, huszadik alkalommal megszervezett önkéntes munkatábor részleteit ismertették.
A sajtótájékoztatón részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője, a Gyulafehérvári Caritas részéről pedig Ludescher László, a Szociális Gondozás Ágazat igazgatója, Péter György, a Szociomedikális Ágazat igazgatója és Bálint Lajos Lóránt régiós képviselő, a csíkszeredai Szent Ágoston nappali központ vezetője.

László F. Csaba
A sajtóeseményen elhangzott: a Gyulafehérvári Caritasnak Hargita megyében 32 programja van, amelyek teljes idei költségvetése összesen 41 370 510 lej. Ezek közül kilenc tevékenységet támogat Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság.

Kilenc tevékenységet támogatnak

A Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsa közötti együttműködés fontosságáról Elekes Zoltán beszélt, aki elmondta: a két intézmény közötti szoros együttműködés eredményeként a megyei önkormányzat 2023-ban 1 947 888 lejjel egészítette ki a Hargita megyében működő programok költségvetését. Elhangzott: ez az összeg nagyjából megegyezik a tavalyi év támogatásaival.
Mint részletezték, a megyei tanács a Gyulafehérvári Caritas programjai közül kilencet támogat. A korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató program keretében egészséges és sérült kisgyermektől a fogyatékkal élő felnőttekig valamennyi korcsoport megtalálható. Hargita megyében Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson létesültek nappali foglalkoztató központok, amelyek tevékenységét a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatja 596 911 lejjel. 
A Caritas otthoni beteggondozói szolgálatát Hargita Megye Tanácsa 2001 óta támogatja.

A szolgálat megyeszerte több mint hatvan településen, megközelítőleg háromezer személynek biztosít egészségügyi alap- és szakápolást,

illetve háztartási segítséget, a Biztonságban otthon pályázat révén 508 304 lej támogatást kaptak a megyei tanácstól.
A Gyergyószentmiklóson működő Szent Erzsébet Idősotthon 156 személynek biztosít lakhatási lehetőséget, működését Hargita Megye Tanácsa 376 836 lejjel egészítette ki. Szintén Gyergyószentmiklóson működik a március elején indult új szolgáltatás, egy nappali foglalkoztató központ fogyatékkal élő felnőttek számára. Ezt 272 238 lejjel támogatta a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság.
A Szent Kamill maximálisan védett lakóotthon fogyatékkal élő felnőttek számára biztosít folyamatos felügyeletet Csíksomlyón, ezt a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatja 103 271 lejjel.
A falugondnoki szolgálatok fenntartását és működtetését idén 44 000 lejjel támogatta a megyei önkormányzat. Működik négy nappali foglalkoztató központ hátrányos helyzetű gyermekek számára, amelyeket Hargita Megye Tanácsa 29 281 lejjel támogatott, ezáltal a két pályázat is megvalósulhat kétszáz gyermek számára.
A Gyulafehérvári Caritas szociális és karitatív tevékenységeibe önkéntesek is bekapcsolódnak, Hargita megyében kilencven önkéntes tevékenykedik a Young Caritas program keretében. Az önkéntesség idei költségvetését a megyei tanács 10 000 lejjel egészítette ki.
Udvarhelyszéken és a gyergyói térségben működik egy közösségi szociális szolgáltatások időseknek elnevezésű program évi 537 kedvezményezettel, amelyet Hargita Megye Tanácsa 7047 lejjel támogat. Ebből az összegből az idősek napja alkalmából rendezett ünnepséget szervezik meg, amelyen 248 idős vesz részt.

László F. Csaba
Elekes Zoltán megjegyezte: idén újabb szerződésekkel bővült a jótékonysági szervezet és a megyei önkormányzat együttműködése.
– Ez azt is jelenti, hogy

a Hargita megyei szociális ellátórendszer is újabb szolgáltatásokkal gyarapodott.

A megyében élő sérültek életminősége javult ezáltal, hiszen igencsak sokat jelent és pozitív számukra az, hogy naponta kimozdítják őket a családjuk köréből, közösségbe kerülnek, élményeket szereznek, speciális fejlesztésben részesülnek, dolgozhatnak, hasznossá tehetik magukat – tette hozzá a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője.

A munkatábor témája az időskor

A sajtótájékoztatón a Gyulafehérvári Caritas ismertette a Hargita megyében működtetett programjait, beszámoltak a Hargita Megye Tanácsával történő együttműködésről is, emellett pedig a július 3–8. között, Gyergyószárhegyen megrendezett önkéntes munkatábort is bemutatták.
Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás Ágazatának igazgatója elmondta: huszadik alkalommal szervezik meg a Caritas önkéntes munkatábort, amelyet szintén támogat Hargita Megye Tanácsa. A tábor célja az önkéntesség népszerűsítése és építő, közösségformáló erejének bemutatása. A táborban a tervek szerint egy héten keresztül hetven fiatal fog különböző önkéntes munkákat végezni Gyergyószárhegyen.
A tábor kiemelt témája az időskor, az idősekkel való munka, erről tartanak előadásokat, szakmai megbeszéléseket. Ludescher László ugyanakkor hozzátette: mivel a táborozók nagy része fiatal, kiemelt fontosságú, hogy őket arra neveljék, hogy miként kell az idős emberekkel bánni, értékként tekinteni rájuk.
Mint korábban beszámoltunk róla, idén Több kéz többet húz! mottóval szervezik meg a gyulafehérvári Caritas önkéntes táborát. Az eseményen több, a településen lévő közösségi tér szépül majd meg, emellett tartalmas szabadidős programok is várnak a táborozókra és a helyi közösség tagjaira egyaránt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!