Hirdetés

A beteg fákat kezelik, a veszélyeseket kivágják

Kivágják a veszélyes fákat, ahogy nemrégiben a Rét utcában több nyárfát is eltávolítottak, viszont amennyiben lehetőség van rá, a beteg fákat igye­keznek megmenteni – tudtuk meg a megyeszékhely alpolgármesterétől, Bors Bélától. Az Olt-híd utáni szakasz már az országos útügy hatásköre, ott ők kell megoldást találjanak a kiszáradt fák jelentette gondra.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
A beteg fákat kezelik, a veszélyeseket kivágják
Út menti fák. A kiszáradt példányokat kivágják Fotó: László F. Csaba

Bors Béla érdeklődésünkre kifejtette, nagy figyelmet szentelnek az elöregedett, beteg, veszélyes fákra. Arborista szakember méri fel a fák állapotát minden esetben.

255 csemetét ültettek

– Amelyik nem veszélyes, de beteg, azt megpróbáljuk megmenteni, amelyek azonban veszélyt jelentenek, kivágjuk. A Rét utcában legutóbb 11 nyárfát kellett eltávolítanunk az út mellől – tájékoztatott az alpolgármester. 
Bors Béla fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy minden eltávolított öreg vagy beteg fa helyére újakat ültetnek. 
– Az idén már 255 japáncseresznye-, platán-, díszal­ma- és hárscsemetét ül­tet­tünk a város különböző pontjain. A faültetést ősszel is folytatjuk – fűzte hozzá a város elöljárója. 
Megjegyezte: a város köz­te­rületein a fák karbantar­tá­sá­ban, gondozásában nagy segítséget jelent a település önkormányzatának a ProjectBag szervezet. Az említett egyesület az InnoWood pályázat révén nemrégiben tansarkot hozott létre Csíkszereda központi parkjában, az Interaktív Holtfa Tansarok célja a korhadó fa értékének bemutatása.

A beteg fákat kezelik, a veszélyeseket kivágják

Az útügy is szemmel tartja a kiszáradt fákat

Több kiszáradt, hatalmas nyárfa látványa fogadja az autósokat az Olt-híd környékén is, viszont – mint megtudtuk – az a szakasz már nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe, így az országos útügyhöz fordultunk. 
Elekes Róbert, a Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság (DRPD) szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a szóban forgó fákat folyamatosan megfigyelés alatt tartják, és amennyiben kritikussá válik a helyzet, lépni fognak.
– Az útszéli fák kivágása bonyolult folyamat, hosszú procedúra, amit a közutak kezelését szabályozó 1997/43-as számú kormányrendelet határoz meg, ezért sürgősségi eljárással igyekeznek az ehhez hasonlatos helyzetekben közbelépni – hívta fel a figyelmet Elekes. Mint mondta, így tettek ez év elején is, amikor az említett környéken sürgősségi eljárással a havazásra hivatkozva vágtak ki két kiszáradt famatuzsálemet.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!