Közel harmincezer lejes támogatásban részesültek a sóvidéki önkéntes tűzoltó-egyesületek

Fejlesztenék eszközparkjukat, felszereléseiket, új egyenruhákat is vásárolnának a sóvidéki települések önkéntes tűzoltó-egyesületei. Most lehetőségük is lesz rá, hiszen mindannyian sikeresen pályáztak Hargita Megye Tanácsa kiírásán. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Közel harmincezer lejes támogatásban részesültek a sóvidéki önkéntes tűzoltó-egyesületek
Örülnek egymás sikerének. Fejlődési lehetőség Fotó: Hadnagy Éva

A korondi Páll Lajos Művelődési Otthonban gyűltek össze a sóvidéki települések önkéntes tűzoltóságainak vezetői kedden. Közös cél vezérelte őket: beszámolni a megyei önkormányzat kiírásán elnyert támogatásokról.

Az eseményen Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is jelen volt. Mint mondta, idén két részben írták ki pályázataikat, amelynek oka az volt, hogy megváltozott a kulturális tevékenységek támogatását szabályozó országos rendelkezés. Az önkéntes tűzoltó-egyesületeknek szóló kiírásuk még az első körben megtörtént.

– Azért tartjuk fontosnak ezt a pályázati kiírást, mert ezzel egyrészt megköszönjük azt a fontos munkát, amelyet a helyi közösségekért tesznek.

Nagyon fontos, hogy ezeken a településeken az emberek tudják, hogy ha netán baj történik, van kire számítsanak, hiszen sok esetben, amíg kiérkeznek a hivatásos tűzoltók a nagyobb központokból, addig az önkéntesek már javában dolgoznak a tűz megfékezésén

–  fogalmazott Bíró Barna Botond. A jelen lévő önkéntes tűzoltóságok vezetői ezt követően ismertették az elnyert pályázatok összegét, illetve, hogy mit vásárolnának belőle. Alsósófalván eszközök beszerzésére fordítanák a hatezer lejes támogatást, akárcsak a farkaslaki önkéntes tűzoltók, akik szintén hatezer lejt nyertek el. Kénesi Lehel, a parajdi önkéntes tűzoltóság parancsnoka elmondta, ők idén nem eszközbeszerzésre, hanem egyenruhák és pólók, illetve bevetések során használatos munkavédelmi bakancsok vásárlására kértek és kaptak támogatást hétezer lej értékben. A legmagasabb összegben a korondiak részesültek, kilencezer lejt fordíthatnak felszerelések vásárlására, illetve képzésekre. 

A sajtótájékoztatón két kulturális egyesület, a korondi Pro Musica Alapítvány és az Alsósófalváért Egyesület vezetői is jelen voltak. Mindkét egyesület pályázata sikeresnek bizonyult, előbbi a korondi XVII. Fúvóstalálkozó megszervezésére 13 ezer lejt, utóbbi az ifjúsági és kulturális élet fellendítése érdekében táborok szervezésére és eszközök beszerzésére 6500 lejt kapott. Bíró Barna Botond elmondta, a kulturális pályázatoknak szóló keretösszeget megduplázták az elmúlt évhez képest, így idén nyolcszázezer lejre lehetett támogatást kérni.

A megváltozott törvénykezések értelmében azonban már nem áll módjukban csökkenteni a leadott pályázatok értékét, így a nyertes pályázatokat teljes egészében finanszírozza a megyei önkormányzat. Emiatt kevesebben részesülnek a támogatásban, de nagyobb összegeket kapnak majd.

Hozzátette, a népviseletek vásárlását célzó kiírás esetében a pályázatok közel felét éppen emiatt nem tudták támogatni.

– Ez kicsit keserédessé tette az elbírálás végét, most véglegesítjük az eredményeket, és jövő hét végén kiközöljük a nyertesek listáját – tette hozzá az alelnök. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!